Mässan riktar sig både till lärare och föräldrar, och fokuserar på de möjligheter som finns för personer med läs-, skriv- och matematiksvårigheter – om problemen upptäcks i tid.
Mellan fem och sju procent av befolkningen beräknas ha problem med att läsa, skriva eller räkna. I Värmland motsvarar det mellan 14 000 och 19 600 personer, men exakt hur många det handlar om är svårt att slå fast.
– Det svåra är ju att det inte syns, säger Inger Rålenius på Dyslexiförbundet, som arrangerar mässan i Karlstad.
– I värsta fall hinner personen börja högstadiet innan problemen upptäcks. Då är risken att man hunnit tappa både självkänslan och motivationen.
För att öka kunskapen riktar sig mässan särskilt till lärare under invigningsdagen.
– Vi är en mässa för alla, men det är särskilt viktigt att lärare får kunskap, så att de kan upptäcka elever med dyslexi tidigt. Då får de både behålla sin självkänsla och en rättvis chans att studera, lära och få korrekta betyg.
Prinsen inviger
Mässan är den 14:e i ordningen. Den pågår under två dagar, och i år har alltså turen kommit till Värmland.
Klockan 9:30 inviger prins Carl Philip arrangemanget i Karlstad CCC. Det blir utställningar, föreläsningar och workshops, och mässan brukar locka mellan 1000 och 1200 personer.
– Vi vill fokusera på de möjligheter som finns! Det finns massor av enkel och bra hjälp – talböcker, muntliga prov i skolan och olika former av läs- och skrivstöd. Men då måste man hitta de berörda i tid, säger Inger Rålenius.