• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här avverkade Mellanskog inne i ett blivande naturreservat. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Miljöcertifierat skogsbolag högg planerat naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående reservatsbildning avverkade miljöcertifierade Mellanskog ett område i det planerade Kallkärrskogens naturreservat i norra Värmland. Ett annat miljöcertifierat bolag ville också avverka i samma reservatsområde. Nu får skogsbranschen skarp kritik för att inte leva upp till kraven i sina miljöcertifieringar.

Strax söder om E45 vid Ruskåsen i norra Värmland ligger det planerade naturreservatet Kallkärrskogen. I Länsstyrelsen i Värmlands beskrivning av det planerade reservatet kan man läsa att det är ett område med höga naturvärden. Syftet med reservatsbildningen anges vara att bevara och utveckla den biologiska mångfalden i området.

LÄS MER: Nu huggs de sista naturskogarna

Skogsbruk i Värmland

– Det var en otroligt fin naturskogsmiljö med höga biologiska värden, alltså sådana skogar som enligt våra miljöcertifieringar FSC och PEFC faktiskt ska lämnas och inte huggas ner av de bolag som har den här certifieringen, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu.

”Otroligt ledsamt”

Skogsbiologen Sebastian Kirppu har i stort sett ägnat all sin fritid under de senaste årtiondena åt att hitta och försöka rädda de återstående naturskogarna i Sverige. När han visar runt på hygget i Kallkärrskogen är han synbart upprörd över vad han ser.

– Sådana här skogar ska lämnas och inte huggas ner av de bolag som har en miljöcertifiering, säger skogsbiologen Sebastian Kirppu. Foto: Rino Rotevatn/SVT

– Jag tycker det är bekymmersamt. Det är otroligt ledsamt att se att de här certifieringsreglerna inte fungerar. Den här skogen var ju till och med tänkt att bli naturreservat. Under pågående reservatsbildning åker ett miljöcertifierat skogsbolag ut och hugger den här skogen. Det är mycket underligt.

Trots att skogsområdet bedömts ha så höga naturvärden att det förtjänar den högsta skyddsform en skog kan få, alltså naturreservat, så gjorde miljöcertifierade Mellanskog, som avverkade i området, en helt annan bedömning.

– Vår bedömning när vi tittade på området var att stora delar var helt okej att avverka och vissa delar behövde ett utökat skydd. Det har vi planerat för. Tyvärr så har vi brustit i vissa delar av det, säger Henrik Svensson som är virkesområdeschef för Mellanskog i norra Värmland.

Högg egen naturvård

Men Mellanskog avverkade inte bara inom det tänkta naturreservatet. De högg också ner områden som de själva, utifrån kraven i sin miljöcertifiering, satt av för naturvård.

– I och med att vi avverkat på fel sida om vår egen snitsling så har vi ju brustit, konstaterar Henrik Svensson.

– Vår bedömning när vi tittade på området var att stora delar var helt okej att avverka, säger Mellanskogs virkesområdeschef Henrik Svensson. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Enligt den miljöcertifiering som Mellanskog omfattas av, PEFC, ska minst tio naturvärdesträd lämnas per hektar när en trakt avverkas. Särskilt anges träd som sälg, grova aspar liksom särskilt grova eller gamla träd oavsett trädslag. På hygget i Kallkärrskogen höggs även sådana träd.

– Ja, här ligger det en sälg som är avverkad på det här hygget. Sälgar är överlag alltid naturvärdesträd enligt alla miljöcertifieringsregler. De får inte huggas, de är jätteviktiga för biologisk mångfald i skogen, säger Sebastian Kirppu där han står lutad över en grövre sälgstam som lämnats på avverkningsplatsen.

SE PEFCs FILM OM CERTIFIERINGEN: ”Vi tar ansvar i skogen”

Sebastian Kirppu rör sig vidare över hygget. Plötsligt ropar han till.

– Här står det en aspstubbe! Även det är ett naturvärdesträd som ska lämnas enligt miljöcertifieringsreglerna. Här ser man att den till och med är innanmurken och har skrovlig bark vilket tyder på en hög ålder. Ändå är den avverkad.

Har ingen förklaring

Mellanskogs virkesområdeschef kan inte ge någon förklaring till varför såväl sälg som grov asp avverkats i Kallkärrskogen.

– Generellt sett, sälg ska vi ju lämna, grov asp – det är en definitionsfråga, det är ju också ett sortiment. Men för den skull, är det grova aspar med bohålskaraktär så ska de ju lämnas. Jag kan inte svara på varför de här skulle vara avverkade i det specifika fallet, säger mellanskogs Henrik Svensson.

Brobergs skogs AB ville avverka den skog som fanns kvar på det skifte som Mellanskog redan avverkat, detta trots höga naturvärden. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Men det är inte bara Mellanskog som velat förvandla Kallkärrskogen till sågtimmer och massaved. I vintras avverkningsanmälde miljöcertifierade Brobergs skogs AB den skog som fanns kvar på det skifte där Mellanskog tidigare avverkat. Det är en skog som visar hur hela området såg ut innan det avverkades.

– Oj, oj, oj! Det är en gammal sälg som är alldeles draperad av lunglav som är en väldigt bra indikator på höga biologiska värden i skogen. Här är skrovellav och korallblylav, alla tre är rödlistade arter, faktiskt. Här växer det till och med på en gran. Det här är oerhört sällsynt, säger Sebastian Kirppu.

”En smärre skandal”

Kontrasten mot hygget han nyss visade är skarp. Över allt i skogen ligger död ved, träden är av olika åldrar och slag och sträcker sig följaktligen olika högt mot himlen. Grenarna är draperade av lavar.

LÄS MER: Bara en procent av skogen skyddad

– Det här är ju en smärre skandal, egentligen, för sådant här ska ju inte avverkningsanmälas över huvud taget av ett miljöcertifierat skogsbolag. Sådan här skog ska skyddas, antingen som frivillig avsättning eller som naturreservat. Det här håller nyckelbiotopsklass, menar Sebastian Kirppu.

Brobergs skogs företrädare är besvärad över att de har velat avverka en skog som har så höga naturvärden att den är föremål för reservatsbildning.

– Att vi har missat att det är höga naturvärden, det är väl en miss vi har gjort då, säger Anders Larsson som är vd för Brobergs skogs AB.

– Vi gjorde bedömningen att det var avverkningsbart, att det såg bra ut. Att vi har missat att det är höga naturvärden, det är väl en miss vi har gjort då, säger Anders Larsson som är vd för Brobergs skogs AB.

De fortsatta avverkningarna i Kallkärrskogen har stoppats av Länsstyrelsen i Värmland, som redan innan Brobergs skogs AB anmälde området för avverkning hade betalat ut ersättning till markägaren för det intrång reservatsbildningen utgör.

Rödlistade arter missades

De 19 rödlistade, hotade arter som identifierats i området får nu en chans att leva vidare, arter som inte ens upptäcktes av de miljöcertifierade skogsbolagen.

– Enligt den ansvarige inspektorn som har planerat området så finns det nog inga höga naturvärden upptagna på den yta som egentligen är avverkad, säger Henrik Svensson på Mellanskog.

Sebastian Kirppu ser sig omkring på hygget i Kallkärrskogen, suckar och tar till orda.

– Jag kan bara säga att det är oerhört beklagligt och ledsamt. Jag blir faktiskt besviken på det sätt svenska skogsbolag beter sig. De fortsätter hugga sådant här samtidigt som de kallar sig miljöcertifierade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruk i Värmland

Mer i ämnet