Flera butiker drabbas hårt och det handlar om stora värden Foto: SVT

Miljonstölder vid köpcentret

Uppdaterad
Publicerad

Shoppingcentret i Charlottenberg har tvingats intensifiera arbetet med att förebygga stölder för trenden är stigande. Flera butiker drabbas hårt och det handlar om stora värden.

Stöldmetoderna är många och kreativa och de mest omfattande butiksstölderna i shoppingcenter är välplanerade enligt säkerhetskonsulten Steinar Vadla Risa.

Häromdagen åtalades två personer misstänkta för stölder och häleri av varor för 230 000 kronor – det mesta från butiker i shoppingcentret i Charlottenberg.

100 miljoner kronor

Beräknat på genomsnittssvinnet i handeln, som ligger på upp till fem procent, kan det röra sig om förlorade varor för över 100 miljoner kronor på ett år för de 60 butikerna i shoppingcentret.

– Stölder drabbar oss hårt. Vi märker en ökning på stölder där det är folk som sätter det här i system, säger Linus Storm som äger en sportbutik i shoppingcentret i Charlottenberg.

Ökande insatser

Men den senaste tiden har insatserna för att minska stölderna i shoppingcentret intensifierats. Det handlar om ett ökat samarbete mellan butiker, väktare och polis.

Det gäller att göra allt för att förebygga stölderna när i genomsnitt 12 000 personer rör sig i shoppingcentret varje dag.

Fler väktare är på plats, polisen är där oftare och butikspersonalen har skärpt uppmärksamheten och dessutom har en workshop med en säkerhetskonsult genomförts de senaste dagarna.

– Service är det som förebygger mest – att man ska se alla kunderna och ge dom servicen det lilla extra, förklarar centrumledaren Madeleine Ward.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.