Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker det är tråkigt för de som verkligen behöver hjälp nu”, säger Madicken Källvik. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Tre års väntetid på dyslexiutredning tvingar Madicken att söka hjälp utanför Värmland

Publicerad

Region Värmland har för närvarande 785 patienter som väntar på dyslexiutredning. Madicken Källvik, som snart ska börja gymnasiet behöver göra utredningen, men eftersom det är tre års väntetid har hon nu tvingats söka hjälp på annan ort.

– Om jag hade väntat i Värmland så hade jag hunnit tagit studenten, vilket är meningslöst, säger Madicken.

Väntelistan för en dyslexiutredning i Region Värmland fortsätter att växa. Under år 2022 och 2023 kom det in cirka 300 remisser per år, hittills i år har det inkommit lite drygt 200 stycken. Den som stått längst i kön har nu väntat på en utredning sedan i mars 2021.

– Jag tycker det är tråkigt för de som verkligen behöver hjälp nu, som kommer att få vänta i tre år, säger Madicken Källvik.

Varför är det så långa väntetider?

– Det är en politisk fråga som jag inte kan svara på, men vi önskar såklart att vi ska bli fler logopeder i Värmland, säger Sophia Edelbring Sjödin, enhetschef vid logopedenheten i Region Värmland.

Madicken Källvik har nu istället vänt sig till Region Stockholm där hon kommer att få göra en utredning i början av juli under tre dagar, vilket innebär att hennes familj får bekosta resa och boende.

Starta klippet ovan och hör mer om hennes situation och regionens svar.

”Det är en rättvisefråga”

Dyslexiutredning ingår inte i vårdgarantin, vilket innebär att det är upp till varje region att besluta om, och hur, den ska genomföras.

Enligt Dyslexiförbundet är en logopedutredning för dyslexi avgörande för att identifiera och behandla eventuella läs- och skrivsvårigheter.

I klippet nedan kan du se mer om vad förbundet säger:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en jämställdhetsfråga”, säger Helene Kindstedt, kanslichef och rådgivare på Dyslexiförbundet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.