En person intervjuas i ett rum med DJ-utrustning och musikrelaterade dekorationer på väggarna. Miljön ger en känsla av kreativitet och musikaliskt engagemang. Personen håller en mobiltelefon i ena handen i en intervjusituation. Bakgrunden visar en scen med instrument och posters, vilket förstärker temat av musik och underhållning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en katastrofsituation”, säger Björn Bodin på Studiefrämjandet. Hör honom berätta vad han menar att kommunen borde göra. Foto: SVT, Morgan Kringstad

Minskade anslag drabbar Karlskogas musikliv – ”Katastrofsituation”

Publicerad

Regeringens beslut att minska anslagen till studieförbunden slår hårt mot musiklivet i Karlskoga. Vid årsskiftet kommer hela 15 replokaler ha försvunnit.

– Det drabbar hela musiklivet här i Karlskoga, säger trummisen Jonas Kolscheen vars band nu tvingas leta ny replokal.

I somras lade studieförbundet Vuxenskolan ner sitt musikhus i Karlskoga och vid årsskiftet lägger Studiefrämjandet ner ett av sina två musikhus på orten.

– Det är en katastrofsituation, säger Björn Bodin som är verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

Nu hoppas Björn Bodin på att Karlskoga kommun på något vis kan bidra till att förbättra situationen för de band som tvingas lämna sina replokaler.

– Vi har inga planer på att sänka bidragen och får diskutera om de behöver utvecklas i dialog med föreningarna och studieförbunden, säger Amanda Lindgren (M) som är ordförande i Karlskogas kultur- och fritidsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.