Rovdjurspolitiken står under förändring och en del i det ledet är att det ska bestämmas hur många vargar som minst ska finnas i landet. Länsstyrelsen i Värmland räknar med att det i dag finns runt 200 vargar i länet och i det förslag som lämnats in till Naturvårdsverket ansåg man att en miniminivå på sju föryngringar, det vill säga 70 vargar, är det som är hållbart.
Men den nivån är för låg anser Naturvårdsverket som idag meddelade länsstyrelsen att miniminivån istället hamnar på elva föryngringar i länet, vilket motsvarar 110 vargar. Miniminivån för Dalarna hamnar på sju, Gävleborg två, Örebro fem, Västmanland en och Västra Götaland en. Totalt rör det alltså 27 föryngringar av varg i hela området och flest kullar tillåts alltså i Värmland.
– Länsstyrelsen hade ju föreslagit 70 vargar som en miniminivå. För oss är det obegripligt varför man väljer att konfrontera länsstyrelserna på det här sättet, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet.
Kan bli licensjakt i vinter
Föreskrifterna för länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg träder i kraft så fort beslutet fattats. När allt detta är på plats finns förutsättningar för de länsstyrelser som fått delegation att fatta beslut om licensjakt på varg.
– Med de här besluten kan man börja förbereda och göra en bedömning om det finns förutsättningar för vargjakt redan i vinter, till exempel i Värmland, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.
Kräver ny utredning
Men miljöorganisationerna är kritiska och kräver nu att regeringen stoppar möjligheten för licensjakt.
– Värdet på 270 vargar innehåller inga genetiska överväganden och det är den grundläggande problematiken i vargstammen. Det finns dokumenterade bevis på detta, därför menar vi att den nya regeringen måste ta fram ett nytt värde på hur många vargar det ska vara innan man kan ta beslut om licensjakt på varg, säger Ann Dahlerus, på Svenska Rovdjursföreningen.
– Våra politiker kan naturligtvis ändra förutsättningarna, men som riksdagsbeslutet och förordning ser ut idag så ser det ut så här, om det skulle ändras så får vi naturligtvis förhålla oss till det, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.