Från årsskiftet kommer 400 villaägare på Mjölnartorpet ha tre sopkärl per hus. Foto: Karlstads kommun

Mjölnartorpet i Karlstad blir först med att hemsortera

Publicerad

400 villaägare på Mjölnartorpet blir först ut med att testa den nya sopsorteringen i Karlstad.

År 2027 ska alla i hela Sverige hemsortera sitt förpackningsavfall och i ett pilotprojekt blir invånarna på Mjölnartorpet de första att testa detta i Karlstad.

Från och med den 1 januari 2025 kommer varje villa i området att ha tre sopkärl med två fack vardera för förpackningar, mat- och restavfall.

Två testvarianter

Häften av hushållen får testa en variant av sopkärl, den andra hälften en annan. Dessutom kommer olika intervall på sophämtning att testas.

– Vi gör den här testpiloten för att utvärdera vilken dimensionering vi lanserar till resten av Karlstads villaägare, säger Malin Pettersson, chef för Återvinning på Karlstads Energi i ett pressmeddelande.

– För oss är det viktigt att det ska vara lätt att göra rätt, samtidigt som vi vill minska sophämtningskostnaderna och minska miljöpåverkan med så få transporter som möjligt, fortsätter hon.

man som återvinner plast i ett sopkärl

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett inslag från maj 2024 kan du se mer om hur sorteringen kommer att fungera. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.