Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör coacher och spelare om frustrationen kring att motståndarlagen inte vill spela match i Värmland: ”Är ärligt talat förbannad”. Foto: SVT

Division 3-lagen ger upp seriespel – motståndarna vägrar spela match i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Oron för att basketen på landsbygden dör ut växer. Hammarö och Arvikas division 3-lag spelar numer tillhör det västra distriktet – men bortalagen vägrar spela match i Värmland, vilket gör att Värmlandslagen tvingas ge upp seriespelet. Ungdomslagen fortsätter att spela matcher, men bara på bortaplan.

I slutet av sommaren välkomnades Arvika och Hammarö basket att spela sina matcher i det västra distriktet, istället för det mellansvenska som de egentligen tillhör. Där fanns nämligen inte tillräckligt med lag för att få till en serie.

Men intåget föll inte väl ut bland motståndarna. 7 av 9 västsvenska lag vägrar resa till Värmland för att spela match. De tycker det är för långt.

– Man kan inte göra så här mot spelarna. Det är många som har styrt om sina scheman på jobbet, köpt basketsskor och uppvärmningskläder, säger Niklas Jönsson, coach för Hammarö Baskets damlag.

Stolt tradition i Arvika

I Arvika finns en baskettradition sedan länge och här kommer drygt tjugo unga tjejer till basketträning flera kvällar i veckan.

– Det känns hemskt som ledare att träna de här tjejerna som kommer på var enda träning och ger allt, och så kan jag inte ge dem någon speltid, säger deras coach Camilla Holgersson.

Lisa Hellström är en av dem som blivit snuvad på seriespel. Säsongen blir inte vad hon tänkt sig, och frågan är hur länge motivationen räcker.

Lisa Hellström är en av dem som blivit snuvad på seriespel. Säsongen blir inte vad hon tänkt sig. Foto: SVT

Svårt för lag i glesbygd

Michael Malm på Westra Sveriges basketbollsdistriktsförbund håller med om att situationen kan vara skadlig för svensk basket.

– Vi riskerar att få en idrott där lagen koncentreras till större orter och glesbygdsföreningarna försvinner på sikt. De kanske får fram ungdomar som är intresserade, men kan inte erbjuda seriespel. Det fungerar inte.

Hoppas på förändring

Men nu har Värmlandslagen satt bollen i rullning – och förhoppningen är att basketkartan och distriktsindelningen ritas om.

– Framför allt att vi på landsbygden får vara kvar på den basketkartan. Vi i Arvika Basket har varit ganska stora på den kartan, säger Camilla Holgersson.

Hör Lisa berätta om det känns att träna men aldrig få spela match i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.