Till vänster: Skärmdump från SMHI, 14.00. Foto: SMHI Skärmdump/SVT

Stor risk för skogsbrand – i hela södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Risken för bränder i skog och mark är just nu stor i nästan hela landet och SMHI varnar för den torra luften.

– Vi har under en väldigt lång tid inte haft särskilt mycket regn, det har bara handlat om några enstaka dagar, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det är torrt i princip hela landet för tillfället. Enligt SMHI är det risk för skogsbrand i hela landet förutom Jämtlandsfjällen, norra Norrland och Västerbottens län.

Brandrisken är stor eller mycket stor i Götaland, Svealand och södra Norrland. På flera håll i Götaland, inklusive Öland och Gotland, samt i Värmland är det extremt torrt i markerna och risken för bränder i skog och mark är lokalt extremt stor”, skriver SMHI på sin hemsida.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen slår fast att det är det torra vädret som ligger bakom den överhängande risken för skogsbränder.

– Vi har under en väldigt lång tid inte haft särskilt mycket regn. Vi behöver att det ska regna i stora mängder ett tag. Det har varit, och är, väldigt torrt och då ökar risken för skogsbrand, säger han.

”Man ska vara försiktig”

Och den torra luften ställer till det på fler sätt än att skogsbrandsrisken ökar.

– Det är besvärligt för bönderna och ställer till det för skördarna. Jag är ytterst tveksam till att det är något regn i sikte. Vi har ett minilågtryck under veckan som är väldigt svårprognostiserat, det kan dyka upp något lågtryck mellan måndag och torsdag, men annars kommer det att vara höga temperaturer en bit in på veckan, säger Nitzan Cohen.

Det torra vädret har den senaste tiden påverkat både eldningsförbud och bevattningsförbud.

– Man ska hålla koll på eldningsförbud och tänka på det. Detta gäller även grillning. Man ska vara försiktig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.