Najib från Afghanistan ska utvisas efter tio år i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Najib Rauofi behövs på sin arbetsplats i norra Värmland. Men efter fem avslag på sin ansökan om asyl och arbetstillstånd kan han inte fortsätta arbeta på de husrestaureringsprojekt som han arbetat med de senaste två åren. Foto: SVT

Najib Rauofi behövs på sin arbetsplats – ska utvisas till Afghanistan efter tio år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter snart tio år i Sverige ska nu Najib Rauofi utvisas till Afghanistan. I Torsby finns fru och barn – och hans tidigare arbetsgivare har svårt att hitta någon som kan ta hans plats.

– Vi har tagit åt oss en massa jobb eftersom jag hade Najib anställd. Nu står uppdragen och väntar, säger Hans Johnsson som anser sig behöva Najib Rauofis kompetens i sitt företag.

I Fastnäs, strax söder om Stöllet i norra Klarälvdalen, är Najib Rauofi på besök på den gård han varit med att renovera. Han ser nöjd ut när han visar SVT runt i det gamla timrade huset som han och hans tidigare arbetsgivare räddat till eftervärlden.

– Vi har fixat tak och jobbat med flera timmerhus. Jag har jobb men får inte jobba, säger han.

Najib tillbringade sin första tid i Järvsö men sedan 2016 har han bott i norra Värmland. Idag har han fru och barn som behöver hans stöd och försörjning.

Han hämtar andan och pausar länge när frågan om framtiden ställs. Hör honom berätta i klippet.

Värdefull kompetens

Hans Johnsson driver ett företag och ser att värdefull arbetskraft går förlorad när ännu en av hans anställda ska utvisas.

– Min erfarenhet är att Najib och hans landsmän bär en kompetens som blir allt svårare att hitta här. De är duktiga hantverkare och kan konsten att mura på ett sätt som gått förlorad här, berättar Hans Jonsson.

De afghaner han har och har haft i sysselsatta i sin verksamhet är en förutsättning för att han ska färdigställa jobb, menar han.

Migrationsverket uppger för SVT Nyheter Värmland att det för tillfället inte råder något generellt stopp för utvisningar till Afghanistan.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med Migrationsverket som inte kommenterar enskilda ärenden. Men enligt presschef Jesper Tengroth kommenterar Migrationsverket gärna enskilda ärenden men det förutsätter att personen det berör lämnat en fullmakt till journalisten.

Flyktingvågen 2015

Najib Rauofi kom till Sverige från Afghanistan under flyktingvågen 2015.

Under två år, 2014–2015, kom en kvarts miljon asylsökande till Sverige, Men sedan dess har migrationen till Sverige präglats av stora förändringar.

Antalet asylsökande har minskat och Sverige har gått från att ta emot runt 10 procent av EU:s asylsökande under åren före 2016 till mindre än 1,5 procent hittills i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.