I Fastnäs, strax söder om Stöllet i norra Klarälvdalen, är Najib Rauofi på besök på den gård han varit med att renovera. Han ser nöjd ut när han visar SVT runt i det gamla timrade huset som han och hans tidigare arbetsgivare räddat till eftervärlden.
– Vi har fixat tak och jobbat med flera timmerhus. Jag har jobb men får inte jobba, säger han.
Najib tillbringade sin första tid i Järvsö men sedan 2016 har han bott i norra Värmland. Idag har han fru och barn som behöver hans stöd och försörjning.
Han hämtar andan och pausar länge när frågan om framtiden ställs. Hör honom berätta i klippet.
Värdefull kompetens
Hans Johnsson driver ett företag och ser att värdefull arbetskraft går förlorad när ännu en av hans anställda ska utvisas.
– Min erfarenhet är att Najib och hans landsmän bär en kompetens som blir allt svårare att hitta här. De är duktiga hantverkare och kan konsten att mura på ett sätt som gått förlorad här, berättar Hans Jonsson.
De afghaner han har och har haft i sysselsatta i sin verksamhet är en förutsättning för att han ska färdigställa jobb, menar han.
Migrationsverket uppger för SVT Nyheter Värmland att det för tillfället inte råder något generellt stopp för utvisningar till Afghanistan.
Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med Migrationsverket som inte kommenterar enskilda ärenden. Men enligt presschef Jesper Tengroth kommenterar Migrationsverket gärna enskilda ärenden men det förutsätter att personen det berör lämnat en fullmakt till journalisten.
Flyktingvågen 2015
Najib Rauofi kom till Sverige från Afghanistan under flyktingvågen 2015.
Under två år, 2014–2015, kom en kvarts miljon asylsökande till Sverige, Men sedan dess har migrationen till Sverige präglats av stora förändringar.
Antalet asylsökande har minskat och Sverige har gått från att ta emot runt 10 procent av EU:s asylsökande under åren före 2016 till mindre än 1,5 procent hittills i år.