Tre personer sitter på en soffa i en modern inomhusmiljö, var och en med sin mobiltelefon i handen. Runt dem syns en grön växt på ett bord och en lätt öppen yta med olika möbler i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näthat mot unga killar i Sverige ökar – i år har nästan var fjärde tonårskille blivit utsatt för detta. Hör vad killarna på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad tänker om rapporten. Foto: SVT

Näthatet ökar bland unga killar i Sverige

Publicerad

Anonyma konton sprider allt mer hat på nätets sociala plattformar där unga är extra utsatta, det visar Internetstiftelsens rapport 2024.

På Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad har SVT träffat några tonårskillar som håller med om detta.

– Även om det är vanligt och många vet att det existerar, är det fortfarande ingen stor upplysning om det, säger Oscar Nwaokeke.

Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2024, visar att ungdomar mellan 12-19 år är extra utsatta för hat, negativa kommentarer och kränkningar på nätet. I år har nästan var fjärde tonårskille blivit utsatt för detta.

– Man vågar inte öppna upp sig om att man blivit drabbad, speciellt som kille. Det är synd att det är så, säger Zhiar Dizayee.

Lyssna mer om vad tonårskillarna på Sundsta-Älvkullegymnasiet tänker om näthat i videon.

Om Internetstiftelsens rapport

Svenskarna och internet är en studie om svenska folkets internetvanor, som ges ut av Internetstiftelsen årligen.

• Årets rapport visar att näthatet ökar bland tonårskillar, där räknas pojkar mellan 12 och 19 år in. I år uppger 23 procent i den gruppen att de har blivit utsatta för näthat. Förra året, 2023, var siffran 14 procent.

• Bland flickor i samma ålder syns varken någon ökning eller minskning de senaste tre åren. 17 procent av tonårsflickorna uppger att de har blivit utsatta för näthat år 2024, precis som 2023 och 2022.

• Näthatet bland ungdomar har dubblerats i år, jämfört med 2021. Då uppgav 9 procent att de var drabbade och i dag uppger 20 procent att de drabbas.

Källa: Internetstiftelsen.se

Länk till rapporten: Svenskarna och internet 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.