Tónlek är en stråkvecka som flyttar runt mellan de nordiska länderna och i år arrangeras den för första gången i Sverige, mitt i Norden, på Ingesund i Arvika. Foto: SVT

Nordisk stråkvecka i Arvika för unga musiker

Uppdaterad
Publicerad

Tónlek är en stråkvecka som flyttar runt mellan de nordiska länderna och i år arrangeras den för första gången i Sverige, mitt i norden, på Ingesund i Arvika.

Det är ett 70-tal stråkmusiker, både ungdomar och vuxna, som kommit till Arvika för att delta i den nordiska stråkveckan. Alla de nordiska länderna finns representerade i orkestern som repar inne i konsertlokalen, berättar Therese Olsson Hugosson, projektledare för stråkveckan.

– Bland de här ungdomarna finns garanterat flera av morgondagens professionella stråkmusiker, lovar Therese, men också personer som kommer att ta med sig musiklivet in i sin vardag.

”Ett yrkesval”

Ungdomarna som stämmer sina instrument är mellan 8-18 år och de ska få spela under en välmeriterad dirigents ledning. Dirigenten heter Damian Iorio, han har dirigerat orkestrar på operascener runt om i världen.

– Det är otroligt viktigt för ungdomar att få träffa personer som faktiskt jobbar med musik i sin vardag. Att förstå att det här är ett yrkesval som jag kan göra. Det som jag älskar att göra nu, det kan jag det kan jag göra livet ut, säger Therese Olsson.

En blandning av språk

Jair Zieltjens spelar cello. Han tillhör inte de långväga musikanterna. Han är på hemmaplan och gillar den internationella prägeln stråkveckan har på Arvika.

– Det är roligt, speciellt när det är så många från olika länder. För det mesta förstår vi varandras språk annars kan vi prata engelska med varandra, säger Jair.

Och precis så verkar repetitionerna fungera när den brittisk-italienske dirigenten Damian Iorio leder sin ungdomsorkester.

– Han pratar dansk-svensk-italiensk-engelska typ, förklarar Thea Piscator.

Tillsammans med proffsen

Thea har kommit till Ingesund från Hammarö. Hon är elva år och har redan hunnit spela sitt instrument i fem år. Efter en vecka på Ingesund tillsammans med de verkliga proffsen hoppas hon ger ny kunskap och motivation.

– Jag tror jag kommer få lära mig nya musikstycken och så blir det nog en del teknikövningar, säger Thea Piscator.

Hoppas på långvarit intresse

Veckan har ett fullstpäckat schema för de unga lovanda musikerna. Men vid sidan om solistlektioner och orkesterspel och långa repetitioner så växer lusten att spela tillsammans, hoppas Therese Olsson Hugosson.

– För de som kommer hit så ska det verkligen kännas som en wow-inspiration. Det ska lägga glöd på den eld som redan finns och låta den brinna längre.

Arrangemanget drivs av RUM (Riksförbundet för Unga Musikanter), i samarbete med den danska stråklärarorganisationen NYSS och Musikhögskolan Ingesund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.