• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det kommer bli dyrare att köpa godis i Norge. Foto: TT

Norsk sockerskatt godis för Sverige

Publicerad

En kraftig höjning av sockerskatten i Norge oroar både facket och dagligvaruhandeln som fruktar att jobb försvinner. Men gränshandeln i Sverige ser fram emot fler köpsugna norrmän i butikerna.

Skattehöjningen nästa år beräknas dra in närmare två miljarder kronor till den norska statskassan. Ett hån mot livsmedelsindustrin som nu riskerar att tappa jobb, anser det norska livsmedelsfacket. Också dagligvaruhandeln reagerar kraftigt på chockhöjningen på varor som choklad, sötsaker och läskedrycker.

– Avgiften är en present till gränshandeln, säger Ingvill Størksen, vd för Virke Dagligvarehandel, till NTB.

Räknar med fördubbling

Efter många blomstrande år har svensk gränshandel märkt en minskning sedan 2015, då den norska kronan sjönk i värde. Nu ser man fram emot en ny boom.

-Det är strålande nyheter. Vi har ju inte haft det så lätt sedan den norska kronan, som alltid varit mycket mer värd, sjunkit, säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland som driver Maximat i Töcksfors och Charlottenberg.

Redan i dag är godis, dryck och alla produkter som innehåller socker storsäljare.

– I de varugrupperna kommer det här att skapa ett våldsamt tryck, helt klart kan det bli en fördubbling. Sedan följer andra varugrupper som bacon, kycklingfilé och kött med när man ändå har åkt den där turen. Handelsläckaget från norska sidan låg på runt fjorton miljarder svenska kronor 2016, och det kan nog stiga en miljard till nu.

”Sverige mer attraktivt”

Jon Dahlby, Eda Supermarket i Charlottenberg, understryker att det inte är bara priset och godiset som lockar.

– Norrmännen kommer också för att ta del av det europeiska sortimentet. Och det är i första hand vanliga basvaror som kött som de tar med sig, sedan åker det andra med också. Men det är helt klart att det blir en merförsäljning när prisskillnaderna blir ännu större. Det kommer att göra Sverige ännu mer attraktivt som helhet.

Maximat Nordby i Strömstad lever helt på gränshandeln. Butikschef Ole Jørgen Lind ser ljust på framtiden:

– Det är svårt att sia om hur stor effekten blir då det redan är stor efterfrågan på den här varugruppen, men att det blir en positiv effekt, det vill jag tro.

LÄS MER: Stora utbyggnadsplaner längst norska gränsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.