Hotellkomplex som Wermlandia i Hagfors kommun och Värmlandsporten i Torsby kommun är två av de hotell som nu inte längre används som asylboende. Foto: SVT

Nu står hotellkomplexen tomma – flera hotell är till salu

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet är stort för den som vill köpa ett hotell i Värmland just nu.

Flera av de stora anläggningarna är till salu när samtliga privata asylboenden avvecklas. Senast i raden att stänga är Värmlandsporten, men även Wermlandia och Glava gästgård har stängt under sommaren.

I veckan gick den sista busslasten med asylsökande från Wermlandsporten i Stöllet. Vad som händer nu med hotell- och konferensanläggningen är oklart.

– Jag vill sälja, men då ska det vara till rätt pris, säger ägaren Olle Arnesson som fortsätter:

– Hittills har jag bara fått skambud.

Köparens marknad på hotellfronten

Och man kan lugnt säga att det är köparens marknad för hotellspekulanter i Värmland just nu.

Flera stora anläggningar är till salu, som Frykenstrand, Uddeholms hotell, Björns värdshus och Wermlandia. Även de norska ägarna till Nygård i Ekshärad överväger en försäljning, och det är oklart vad som ska hända med Glava gästhem som också står tomt.

Orsaken till de tomma lokalerna är att Migrationsverket sagt upp alla avtal med privata entreprenörer. Totalt 44 boenden har stängts i Värmland på kort tid och den 20 september ska alla vara avvecklade.

– Det är klart att det inte är bra med så många objekt till försäljning samtidigt, säger mäklaren Bengt Pettersson i Hagfors.

Kan det bli svårt att få allt sålt?

– Ja det tror jag. Det blir definitivt en prispress på marknaden.

”Möter inga på vägarna längre”

Många av hotellen köptes upp av företag utanför Värmland för att göras om till asylboenden när flyktingströmmen till Sverige var som störst. Nu vill företagen inte ha husen kvar.

I Ekshärad fanns som mest tre asylanläggningar med 400 boende. Nu står allt tomt.

– Det är klart att det är konstigt, säger Ivar Danielsson som vi möter utanför ICA.

– Man möter inga ute på vägarna längre, förut var här fullt av invandrare.

Besviket kommunalråden – missad chans

Som mest bodde 8.000 asylsökande på de privata boendena i Värmland. 1.200 av dem fanns i Torsby, och där är kommunalrådet besviken över att utflyttningen gick så snabbt.

– Vi hade hoppats få behålla åtminstone några av dem, säger Ann-Katrin Järåsen (S).

Torsbys kommunalråd Ann-Katrin Järåsen (S) menar att glesbygden gick miste om nya invånare när asylboendena stängde. Foto: SVT

– Det här var ju en chans för glesbygden. Vi behöver nya invånare. Jag tror att det inte bara är jag som känner att ”oj vad fort det gick”. Vi hann inte riktigt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.