funktionsvarierade Karin Jonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Jonsson är en av de som varit med i utvecklingen av appen i egenskap av brukare. Hör vad hon tycker i klippet. Foto: SVT

Ny app ska ge funktionsvarierade större självständighet

Uppdaterad
Publicerad

De Karlstadsbor som har svårt att navigera på egen hand i samhället ska nu kunna få hjälp med det av en ny mobilapp.

– Kanske komma ut lite och träffa folk, säger funktionsvarierade Karin Jonsson om hur hon hoppas appen ska hjälpa henne i vardagen.

Den nya appen, ”Öppna staden”, har tagits fram av ett privat företag i samarbete med Karlstads kommun. Ambitionen har varit att ge den som har kognitiva svårigheter möjlighet att bli mer självständig och oberoende av andras insatser.

– Det har kommit väldigt många önskemål från den här gruppen om att kunna vara så självständig som möjligt. Tidigare har vi ju inte haft andra möjligheter än personlig assistans eller ledsagning, säger Karlstad kommuns projektledare Ann-Sophie Gustafsson.

Vill ha in privata aktörer

I appen finns guider i form av, bilder, text, tal och video som ska göra det lättare att ta del av det som sker runt om i samhället. Funktionsvarierade Karin Jonsson är en av flera som varit med i utvecklingen av appen i egenskap av brukare.

– Det har gått jättebra. Jag har testat den på biblioteket och resurscenter och den funkar bra, säger Karin Jonsson.

Hör henne berätta mer vad hon vill få ut av appen i klippet ovan

Än så länge är det mest offentliga aktörer som anslutit sig men projektledaren hoppas att även den privata sektorn ska ansluta.

– Vi vill ju få med restauranger och andra privata aktörer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.