En person intervjuas utomhus på en skola, med byggnader och träd i bakgrunden. Mikrofonen som hålls av en annan person visar SVT:s logotyp. Det är ett grått väder med lövträd i höstfärger runt platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några av studenterna berätta om vad som stressar dem. Foto: SVT

Ny kampanj ska stärka studenters psykiska hälsa

Publicerad

Under måndagen lanserar Folkhälsomyndigheten kampanjen ”Tanke” för att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet.

Kampanjen syftar till att ge verktyg för att hantera känslomässig press och stress – samt guidning i att acceptera olika känslor.

– Jag tycker det är väldigt stressigt, men jag har inte hittat några bra rutiner, säger studenten Wilma Holmstrand.

Kampanjen, som pågår till den 27 oktober, genomförs i samarbete med studenthälsan runt om i landet, samt webbplatsen studenthalsa och har som mål att öka kunskapen om psykisk hälsa samt erbjuda råd för att hantera stress och ångest.

– Jag tycker det är jättebra att man uppmärksammar det här, säger Dan Guttke, chef för avdelningen för utbildningsstöd på Karlstads Universitet.

Enligt myndighetens statistik från 2022 rapporterade 30 procent av studenterna att de kände sig stressade, jämfört med 22 procent av yrkesverksamma i samma ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.