Regelverket kring namnbyten har kritiserats hårt för att vara krångligt och föråldrat. Nu blir det betydligt enklare att byta såväl förnamn som efternamn och även att skaffa dubbla efternamn. Dessutom försvinner namnskyddet på de vanligaste efternamnen.
Hammaröparet Mirja och David Snider bytte efternamn i vintras och de välkomnar den nya lagen.
– Man fick dålig information om hur det går till och bara att hitta rätt blanketter. Bara att få tag på handläggare var svårt, så kan man underlätta så är det ju jättebra, säger Mirja Snider.
TV: Får Alexander byta efternamn till Skarsgård?
”Dee Snider var drömnamnet”
När paret, som tidigare hette Mirja Emilsson och David Gustavsson, gifte sig ville de ha ett nytt familjenamn, gärna ovanligt. Men att komma på ett namn var svårt i sig – först när David och några vänner till honom förfestade till Twisted Sister på festivalen Sweden Rock förra året föll allt på plats.
– Dee Snider, som sångaren i Twisted Sister. ”Vilket drömnamn”, tänkte jag och sms:ade till Mirja, berättar David.
Till hans stora förvåning och glädje gillade hon namnet – trots att hon varken är hårdrockare eller något fan av sångaren i fråga.
– Jag tyckte det var en kul grej så vi skickade in en ansökan om att få heta Snider, säger Mirja Snider.
LÄS MER: Ny lag gör det enklare att byta namn
Detektivarbete och övertalning krävs
Det skulle dock visa sig krångligare än de anat. De sökte, fick avslag, överklagade och angav ”särskilda skäl”. Det fanns redan tre personer i landet med namnet Snider och då är man skyldig att kontakta var och en av dem för att få deras godkännande. Efter en del detektivarbete lyckades Mirja Snider få tag på personerna.
– De var alla från USA så jag fick förklara på engelska att de behövde få tag på och skriva ut en särskild blankett. En till mig, en till David och till vår dotter Hilda där de godkände att vi tog namnet Snider. Nu var det ju som tur var bara tre personer och alla sade ja.
LÄS MER: Åtta nya lagar – och vad de innebär för dig
Allmänheten får invända
När Patent- och registreringsverket, PRV, tillslut godkänt överklagan var det ändå inte klart.
– De skulle kungöra det först under en månads tid i ”Post- och Inrikes tidningar” på Bolagsverkets hemsida. Då skulle allmänheten få en chans att invända mot namnet.
Till deras stora glädje hade ingen några invändningar så tillslut fick de sitt efterlängtade namnbevis. Efter sju månaders väntan.
– Det började verkligen som en rolig grej och så blev det verklighet efter mycket kämpande. Jag är fortfarande lite fnissig när jag presenterar mig i telefon, säger Mirja Snider
– Jag är jättenöjd med namnet, fast jag säger ofta fel och skriver fortfarande fel, säger David Snider.
Vad har ni fått för reaktioner på namnet?
– Davids syster sa ”Nej, så kan ni inte heta, seriöst”, men de flesta tycker att det är roligt.
– Många frågar vart namnet kommer ifrån och en kille som jag pratade med i jobbet tyckte det var skitcoolt och ville också heta så.
Vad tror ni om den nya lagen?
– Det ska vara enkelt att ta samma namn för hela familjen när man gifter sig så det är verkligen på tiden och gör det lättare för folk. De underlättar också för de som kommer hit från andra länder. Som en av de Sniders jag tog kontakt med om namnbytet, han kommer från USA och ville byta till Eriksson nu när han bor här i Sverige, säger Mirja Snider.
Ni är inte sugna på att byta eller lägga till något mer efternamn nu när det blivit lättare?
– Nej, just nu känner vi oss nöjda. Vår dotter Hilda vill gärna heta Emilsson igen när hon blir stor så då blir det lättare för henne att byta.
Förändringarna i korthet
Föräldrar måste anmäla både för- och efternamn efter barns födelse eller adoption. Efternamn kommer inte längre att ges automatiskt.
Det går att ha dubbelt efternamn. Mellannamn går däremot inte längre att lägga till, men man får ha kvar det man har.
De vanligaste efternamnen, exempelvis Nilsson, Andersson och Johansson men även exempelvis Hjort, Åkerman, Ögren, Rask, Jarl och Brink, förlorar sitt namnskydd och kan förvärvas av alla, mot en ansökningsavgift om 1800 kronor. Det gäller efternamn som används av minst 2.000 personer.
Det finns inte längre något hinder mot att byta namn flera gånger.
Alla ansökningar om förnamnsändringar kostar från den 1 juli 250 kronor. Att ansöka om att byta efternamn kostar 1.800 kronor om det inte gäller exempelvis byte till makes/makas/partners namn vid giftermål eller byte till förälders efternamn, vilket är kostnadsfritt. Detaljerad information om olika namnbyten samt avgifter finns på Skatteverket.se och är länkad nedan.
Källa: Skatteverket