• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Unik utbildning ska ge industrijobb i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på yrkesutbildade medarbetar inom industrin i länet och för att möta behovet erbjuds nu en ny yrkesutbildning med ett innehåll som ska motsvara industrins behov.

För vuxna som vill satsa på att utbilda sig inom industrin kommer nu en ny utbildning att starta, Industri bas på 700 gymnasiepoäng.

– Det är en jätteviktig och en spännande satsning, säger Jonas Hagelqvist, VD IKEM och företrädare för Industrirådet.

Den sträcker sig till personer över 20 år och är en ny skräddarsydd yrkesvuxutbildning genom Yrkescenter industri Värmland. Det är ett unikt samarbete mellan arbetsgivare och utbildningen. Bakom satsningen står alla värmländska kommuner, industriföretag, facket och region Värmland.

– Kan vi nu på ett smart och bra sätta göra det här tillsammans, så är det fantastisk bra för Värmland, säger Stina Höök (M), Region Värmland.

Saknas arbetskraft

Bara i Värmland saknas det varje år 250 medarbetare inom industrin. Tanken med utbildningen är att det ska ge en hög kvalitet på studierna och goda förutsättningar för anställning efter utbildning.

– Industrin har svårt att hitta arbetskraft. Någonting måste vi göra och vi har diskuterat detta under flera års tid. Så småningom fastnade vi för det vi gör nu då, ett regionalt Industriråd, säger Boo Rundquist, projektledare Industriråd Värmland.

Utbildningen kommer finnas i Arvika, Hagfors, Karlstad och Sunne. Senare under 2019 kommer det även att gå att söka till Kristinehamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.