Ny plan – Så ska den snabbväxande vildsvinsstammen hanteras

Publicerad

Nu är den nya regionala förvaltningsplanen för vildsvin klar. För att hålla den snabbt växande stammen i schack är målet att öka avskjutningen med minst 20 procent årligen.

I början av 2000-talet fanns enstaka vildsvin i östra Värmland. På senare år har de brett ut sig främst i södra länet men de finns nu i stora delar av länet, även i Torsby. Hur många de är finns det ännu inga mätmetoder som kan ge svar på, men antalet viltolyckor med vildsvin och antalet skjutna djur har ökat stadigt.

– Nackdelarna är ju de skador som de kan orsaka både i trafiken och för jordbruket på anläggningar, kyrkogårdar till exempel. Fördelarna är att det ökar möjligheten till vildsvinsjakt och ökar utbudet av vildsvinskött, säger Magnus Nystrand, som har jobbat fram planen som nu godkänts av Viltförvaltningsdelegationen.

I klippet berättar han om planen och i faktarutan nedan kan du läsa vilka målen är för de kommande fem åren.

Mål i förvaltningsplanen för vildsvin i Värmland

• Avskjutningen ökar årligen med minst 20 % i genomsnitt under planperioden, givet att vildsvinspopulationen fortsatt bedöms öka i samma takt.

• Minst två åtgärder ska genomföras under planperioden för att öka rapporteringen av fällda vildsvin i länet till viltdata.se.

• Afrikansk svinpest har inte förekommit i länet under planperioden.

• Under planperioden tas en beredskap fram i samverkan mellan aktörer för att kunna tillämpas vid utbrott av afrikansk svinpest och andra vildsvinsburna sjukdomar i länet.

• Information om vildsvinsburna sjukdomar och parasiter, och hur man gör för att förhindra smittspridning skickas ut årligen till länets jägare.

• År 2025 har minst två vildsvinsförvaltningsområden/skötselområden bildats i länet genom lokala initiativ och lokal samverkan.

• Skördebortfallet på gröda uppgår till högst 2 % av normal skörd, inkluderat alla spannmål fram till nästa statistiska undersökning.

• Under planperioden har minst en förebyggande åtgärd satts in för att minska vildsvinsolyckorna på minst de tre mest olycksdrabbade vägsträckorna i länet.

• Antalet viltolyckor med vildsvin är mindre än i genomsnitt 75 st årligen under planperioden.

• Under planperioden etableras kontakter mellan berörda aktörer för att diskutera vildsvinskött som livsmedel.

ur Länsstyrelsens viltförvaltningsplan reviderad 2022

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.