Marianne Stratmann , doktorand i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, som gjort studien som ingår i den riksomfattande SELMA-studien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om studien har identifierat tydliga samband mellan könsstereotyp lek och beteendemässiga utmaningar betyder inte det att barnen utvecklar problemen på grund av leken, understryker docent Marlene Stratmann. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ny studie: ”Pojkaktig lek” kan kopplas till beteendeproblem och autistiska drag

Uppdaterad
Publicerad

Hur barn leker under uppväxten kan kopplas till senare beteendeproblem och autistiska drag. Det menar forskare som har identifierat tydliga samband mellan könsstereotyp lek – och utveckling av beteendemässiga utmaningar.

Studien, som letts av forskare från Karlstads universitet och Uppsala universitet, har identifierat tydliga samband mellan könsrollsrelaterad lek och utveckling av beteendemässiga utmaningar.

Resultaten visade att barn som lekte mer med leksaker som traditionellt anses vara för pojkar hade fler autistiska drag och beteendeproblem, något som syns särskilt tydligt hos flickor.

–Det är också intressant att se att flickor med ”pojkaktigt” lekbeteende oftare uppvisar autistiska drag, medan bilden för pojkar är mer komplex, säger Marlene Stratmann, doktorand inom folkhälsovetenskap.

718 värmländska barn deltog i studien

718 värmländska barn deltog i studien som ingår i den riksomfattande SELMA-studien.

– Det är viktigt att poängtera att bara för att ett barn leker på ett visst sätt, innebär det inte att de kommer att utveckla beteendeproblem eller autistiska drag. Men våra resultat understryker vikten av att följa barnens utveckling över tid. Vi har observerat ett samband, inte en orsak, säger Stratmann.

Ingen uppmaning att leka annorlunda

Resultaten kan uppfattas som kontroversiella, men Marlene Stratmann betonar att det inte syftar till att man ska låta sina barn leka mer eller mindre med traditionellt könsstereotypa leksaker.

– Det går inte att förebygga problematiken genom att påverka vad barnen leker med, säger hon.

Hör henne berätta mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.