Nya regler ska rädda gösen

Publicerad

I centrala Säffle har det länge förekommit tjuvfiske på framförallt gös. Men till den här säsongen har nya fiskeregler införts och förhoppningen är att det ska bli räddningen för gösen.

De nya fiskereglerna i Säffle slogs fast i höstas. I grova drag går de ut på att man minskar mängden gös som får tas upp och inför tydliga direktiv för hur fisket får gå till.

– Det är för att begränsa upptaget av gös. Som det var tidigare togs det upp alldeles för mycket gös här i Säffle, säger Jonas Andersson som jobbar på Länsstyrelsen och har varit med och utformat reglerna.

– Sportfisket tog upp ett ton gös, som vi vet om.

Max två gösar per dygn

I flera år har tjuvfiskare härjat i Säffle och man har försökt lösa problemet på olika sätt. Med de nya reglerna kommer det vara tre olika zoner. Zon 1 är den där gös är vanligast, där kommer det bara finnas plats för 20 personer att fiska. Det kommer vara bestämda platser dit du köper dit fiskekort. Det är tillåtet att ta upp max två gösar per person och dygn. Dessutom måste gösen vara mellan 45 centimeter och 65 centimeter, annars ska den slängas i sjön igen.

Fiskeförbud nattetid

Nytt i regelverket är också att det är fiskeförbud mellan klockan 00:00 till klockan 12:00 på förmiddagen. Det är Säffle sportfiskeklubb som sköter kontrollen på nätterna.

– Nu är vi 19 stycken som jobbar ideelt med att gå vakt, säger Mona Strömberg ordförande i sportfiskeklubben.

Med de nya reglerna tillkommer även ytterligare en del administartiva uppgifter för klubben.

– Vi ska göra olika platser och få ut all information på flera olika språk, säger Mona Strömberg och fortsätter.

– Vi ska försöka göra så det blir ett trevligare fiske för de som verkligen vill fiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.