Nytt beslut: Svensk polis får genomföra operationer i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis får nu patrullera och genomföra operationer på norsk mark. Det efter ett beslut av bland annat NOA (Polisens nationella operativa avdelning) i förra veckan.

Den 11 oktober fattades beslut om att svensk och norsk polis som arbetar i det gränsnära området ska kunna samarbeta och verka inom respektive lands gräns. Initiativet kommer inom ramen för det så kallade Prümrådet.

Norge höjde nyligen säkerhetsnivån i landet till en fyra på en femgradig skala, vilket gör att norsk polis nu jobbar beväpnade. Svensk polis jobbar alltid beväpnade.

”Beslutet som nu är fattat ger oss möjligheter att genomföra gemensamma insatser för att bekämpa gängkriminaliteten även på den norska sidan, säger Jonas Wendel, Arvikas lokalpolisområdeschef”, kommenterar Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, i ett pressmeddelande

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.