Till vänster en person som går med en städvagn, till höger Linda Bååth från kommunal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linda Bååth om vilken lösning Kommunal istället hade velat se och vad det nya lönegolvet kan innebära för framtida löneförhandlingar. Foto: SVT

Nytt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare oroar Kommunal: ”Redan tufft att hitta arbetskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Över 27 000 kronor i månaden. Det måste arbetskraftsinvandrare tjäna i månaden när nya regler införs. Något som kan slå hårt mot de 2 029 personer i Värmland med aktiva arbetstillstånd.

Fackförbundet Kommunal är oroade över för att det kommer bli svårt att bemanna i vissa verksamheter.

I klippet berättar Linda Bååth om vilken lösning Kommunal i stället hade velat se, och vad det nya lönegolvet kan innebära för framtida löneförhandlingar.

– Det är redan väldigt tufft i dag – inom välfärden är vi beroende av arbetskraftsinvandring, säger Linda Bååth, avdelningsordförande för Kommunal Västra Svealand.

Från och med den 1 november måste arbetskraftsinvandrare tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige. I dagsläget är det 27 360 kronor i månaden.

DET HÄR INNEBÄR ÄNDRINGEN

• Den 1 november höjs lönekraven från 13 000 kronor till 27 360.

• SD, M, KD och L står bakom ändringen.

• Arbetskraftsinvandrare (personer som flyttar till ett annat land för att arbeta, i det här fallet personer utanför EU som kommer hit) måste tjäna minst 80 procent av medianlönen i Sverige, för att få arbetstillstånd.

• EU-medborgare däremot, har uppehållsrätt i Sverige och behöver inte ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd.

• Det höjda försörjningskravet ska minska den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen, för ofta handlar det om arbeten som i stället kan utföras av personer som redan bor i Sverige, enligt regeringen.

• Man vill också bekämpa fusk och missbruk som är kopplat till arbetskraftsinvandring.

Källa: Regeringen och Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.