En skylt som varnar för att det pågår sprängning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kent Granrud, som driver ett företag för bergsprängning i Värmland, välkomnar att det nu kommer finnas ett register över alla som har tillstånd att använda sprängämnen i Sverige. Foto: SVT

Nytt nationellt tillståndsregister för explosiva varor

Publicerad

På uppdrag av regeringen har MSB byggt upp ett nytt register över alla som har tillstånd att använda sprängämnen i Sverige.

– Det är varmt välkommet, säger Kent Granrud som driver ett företag för bergsprängning i Värmland.

Meningen är att det nationella tillståndsregistret för explosiva varor (NATEV) ska försvåra tillgången till sprängmedel för illegal användning. Suzanne Noreklint är chef för enheten för hantering av explosiva varor på MSB. Hon har arbetat med regeringsuppdraget i ett och ett halvt år.

– Vi behöver bland annat få bukt med de illegala sprängningarna, säger hon.

Ska ge överblick

Registret ska även underlätta för Tullverket och andra myndigheter att få en överblick över tillstånden.

– Man ger ju tillstånd i olika kommuner och då har man inte kunnat sett i en kommun om någon fått ett tillstånd indraget i en annan kommun, säger Suzanne Noreklint och fortsätter:

– Tidigare har det funnits på papper runt omkring i kommunernas skåp. Nu får vi en totalöverblick på alla tillstånd som finns i Sverige.

Har efterfrågats från de i branschen

Kent Granrud arbetar med bergssprängning och driver ett företag i Värmland som hanterar sprängämnen dagligen. Han ser positivt på ett nationella tillståndsregistret.

– Då blir mer rätt och korrekt så som vi som jobbar i branschen, önskat att det varit för länge sedan. Det är varmt välkommet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.