En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sektionen visar ett köksområde med en genomskinlig plastbehållare innehållande en vit substans, en sked och köksredskap som en våg och en sax. Den högra sektionen visar en person sedd bakifrån med handfängsel och en mörkgrön t-shirt, stående i ett rum med ljusa väggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ur polisens förundersökning

Sundsvallsbo greps i sommarstuga med nästan 30 kilo knark – döms till 8 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern från Sundsvall som greps i mars på Värmlandsnäs med nästan 30 kilo narkotika, döms vid Värmlands tingsrätt till åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

– Jag är nöjd med utfallet, säger åklagare Katarina Ström Lindberg i en skriftlig kommentar till SVT.

– Vi kommer absolut överklaga domen, säger mannens försvarare Anders Olsson till SVT.

Det var i början av mars som mannen enligt åtalet hyrde en sommarstuga utanför Säffle. Polisen hade redan då span på honom och vid ett tillfälle då de stoppade honom på E18 hittade man en del till en verkstadspress i bilen. När polisen slog till mot sommarstugan greps mannen var han i full färd med att blanda ut amfetamin och polisen beslagtog 26 kilo amfetamin och nära 3 kilo kokain.

Pressades till brott och levde under hot

Mannen har erkänt hantering av en mindre del av narkotikan men uppgav under rättegången att han pressats och tvingats till att begå de brott han erkänt och att han levde under hot.

Åklagare Katarina Ström Lindberg yrkade på åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och tingsrätten gick på hennes linje.

I förundersökningen fanns flera personer med kopplingar till det kriminella Dalennätverkets Sundsvallsfalang, men åklagare Katarina Ström Lindberg kunde inte visa att det handlat om en organiserad verksamhet.

Flickvännen döms mot sitt nekande – överklagar troligen

Mannens flickvän, som stått medåtalade för grovt skyddande av brottsling, döms till ett års fängelse. Hon nekade till brott men rätten ansåg att hon måste förstått att pojkvännen var involverad i en narkotikaverksamhet av större format och att hon avsiktligt försökte försvåra utredningen och skydda honom. Den fällande domen kom som en överraskning, enligt kvinnans advokat Lennart Lefverström.

– Ja det kan man nog säga, lika överraskande var att tingsrätten dömde ut ett fängelsestraff trots att åklagare öppnade upp för ett icke frihetsberövande straff, säger Lefverström.

Domen kommer sannolik överklagas även av kvinnan. Dom ska överklagas inom tre veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.