splitbild med häktesbil och narkotikabeslag

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Katarina Ström Lindberg och mannens försvarare Anders Olsson den första rättegångsdagen. Foto: SVT Värmland/Polisen

Rättegång inleddes i Värmland mot Sundsvallsbo – greps med nära 30 kilo droger i stuga

Publicerad

En stuga på Värmlandsnäs ska ha fungerat som droglabb och idag återupptogs rättegången vid Värmlands tingsrätt där en Sundsvallsbo i 25-årsåldern misstänks ha hanterat närmare 30 kilo tung narkotika.

– Så storskalig narkotikahantering, som det är frågan om här, har sällan en ensam person möjlighet att bedriva, säger åklagare Katarina Ström Lindberg.

Mannen står inför rätta vid Värmlands tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott och hans flickvän står åtalad för grovt skyddande av brottsling, som SVT Västernorrland tidigare rapporterat om.

När han greps i stugan på Värmlandsnäs i mars var han i full färd med att hantera drogerna, beslaget bestod av 26 kilo amfetamin och nästan 3 kilo kokain. I förundersökningen framkommer att flera personer har kopplingar till det kriminella Dalennätverkets Sundsvallsfalang, något som dock åklagaren inte ville gå in på under måndagen.

Rättegången avbröts efter uppgifter om hot

Rättegången skulle ha inletts för två veckor sen men avbröts när mannen plötsligt gjorde nya medgivanden, att han pressats och tvingats till att begå de brott han erkänt och att han levde under hot.

– Han vågar inte namnge någon över huvud taget med tanke på risken för repressalier, säger mannens advokat Anders Olsson.

Flickvännen nekar all inblandning i narkotikahanteringen och förnekar brott. Rättegången avslutas på fredag.

Hör åklagare Katarina Ström Lindberg och mannens försvarare Anders Olsson den första rättegångsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.