En man med grön t-shirt med handbojor. Ett bord med vitt pulver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen slog till var den misstänkte mannen i full färd med att blanda narkotika. I den lilla stugan ute i skogen beslagtogs 26 kilo amfetamin och nära tre kilo kokain. Se och hör mer i videon. Foto: ur polisens förundersökning

Sundsvallsbo huvudperson i stort knarkmål i Värmland – hade nära 30 kilo droger i stuga i skogen

Uppdaterad
Publicerad

En stuga i Värmlandsskogarna ska ha fungerat som droglabb – under måndagen återupptas rättegången i Karlstad där en ung Sundsvallsbo misstänks ha hanterat närmare 30 kilo tung narkotika.

I förundersökningen framkommer att flera personer har kopplingar till det kriminella Dalennätverkets Sundsvallsfalang.

Åtalade i målet är både mannen och hans flickvän som båda är i 25-årsåldern – han misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, hon för grovt skyddande av brottsling.

Polisen hade span på mannen under en tid före gripandet. Bara ett par dagar före tillslaget hyrdes en liten stuga av mannen, mitt ute ”på vischan” i trakterna av Säffle. Både polisens spanare och grannar i området observerade en livlig trafik av olika bilar som åkte till och från stugan.

När polisen gick in i fastigheten och grep mannen pågick en omfattande verksamhet av narkotikahantering inne i stugan där droger blandades, pressades och paketerades.

På ett bord i stugan låg mannens mobiltelefon, med ett pågående samtal. Enligt polisrapporten ropade en röst i luren: ”Ni får en miljon om ni släpper han, en miljon så släpper ni han.” Då ropade den misstänkte att han är oskyldig, ett skratt hördes från mobiltelefonen och samtalet bröts.

Vissa medgivanden

Mannen har i förhör gjort vissa medgivanden och erkänt att han hanterat en del av det stora beslagtagna narkotikapartiet i stugan, 26 kilo amfetamin och nästan tre kilo kokain.

För två veckor sedan skulle rättegången mot det åtalade paret ha inletts men avbröts innan den ens hunnit starta.

Det sedan mannen helt oväntat plötsligt sagt att han pressats och tvingats till att begå de brott han erkänt – och att han levde under hot.

Rättegången sköts upp och mannen har nu hörts igen av polisen, och han står fast vid sin berättelse att han begått de narkotikabrott han erkänt under tvång och hot.

”Organiserad form”

Senior åklagare Katarina Ström Lindberg skriver bland annat i sin stämningsansökan att ”[...] brottet har utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika [...]”.

I förundersökningen figurerar namn på fyra olika personer som har det gemensamt att de alla kan kopplas till det kriminella Dalennätverkets verksamhet i Sundsvallsområdet.

En av dem tillhör den trio som fortfarande är misstänkta för det olösta mordet i Korsta i Sundsvall 2020, då en man i 35-årsåldern sköts ihjäl mitt i bostadsområdet.

Rättegången avslutas på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.