Flera inslagna paket med vitt pulver, antas vara droger, ordnade i en rad på en vit yta. Polisen misstänker att det är amfetamin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan 30 kilo narkotika misstänks en Sundsvallsbo hanterat – men enligt honom blev han hotad till det. Foto: polisens förundersökning

Stor knarkrättegång ställdes in – den åtalade: ”Jag har hotats till det här”

Uppdaterad
Publicerad

När Sundsvallsbon i 25-årsåldern skulle ställas inför rätta misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott sköts huvudförhandlingen upp innan den ens hunnit komma igång.

Orsaken: Den åtalade uppger att han hotats till att begå de knarkbrott han erkänt. Något som inte kommit fram i polisutredningen.

Sundsvallsbon står åtalad i Värmlands tingsrätt misstänkt för hantering av totalt 26 kilo amfetamin och 2,8 kilo kokain. Brottsligheten ska ha skett i Värmlands län i mars i år.

Han har gjort vissa medgivanden i förhören men nekar till att han ska ha gjort sig skyldig till synnerligen grovt narkotikabrott som han anklagas för.

Åtalad är också en jämnårig kvinna skriven i Timrå kommun, som misstänks för grovt skyddande av brottsling. Enligt åklagaren har hon försökt att undanröja spår och bevisning för den åtalade mannens narkotikaverksamhet.

Anknytning till Dalennätverket

Uppgifter i förundersökningen tyder på att i vart fall mannen har anknytning till framträdande personer inom det kriminella Dalennätverket, både på det nationella planet och i Sundsvallsområdet.

Under måndagen skulle huvudförhandlingen i målet inledas i Karlstad.

Men när den åtalade mannen där och då plötsligt och helt oväntat meddelade att han begått de brott han erkänt under allvarligt hot avbröts rättegången omedelbart.

Ska förhöras

Senior åklagare Katarina Ström Lindberg menade att förundersökningen måste kompletteras med de nya uppgifterna och mannen ska nu förhöras av polisen om de hot han uppger att han utsatts för.

Rättegången är nu uppskjuten i ett par veckor och återupptas igen den 7 oktober.

I klippet får mannens försvarare Anders Olsson frågor om hoten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.