Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Boström, chef för individ- och familjeomsorgen i Eda kommun, om hur de hanterar arbetsbelastningen. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Större risk för felaktiga beslut i Eda kommun – efter ökning av orosanmälningar

Publicerad

Ökningen av orosanmälningar i Eda kommun har lett till en ökad risk för felbedömningar i beslut enligt kommunen. En växande arbetsmängd medför större risk för misstag menar Anders Boström, chef för individ och familjeomsorgen (IFO).

– I all verksamhet där det finns människor inblandat finns det en mänsklig faktor.

Det var i en enkät som SVT Värmland skickade ut som kommunen svarade att ökningen av antalet orosanmälningar från 2021 till 2022 har lett till en ökad risk för felbeslut. Enligt Anders Boström har inga missar skett än då de satsat på att stärka upp.

– Det viktiga är att ha rutiner för att hantera situationen, man stärker upp där orosanmälningarna kommer in och gör bedömningsteam, säger Anders Boström.

Efterfrågat orosanmälningar

Under 2021 gjordes totalt 419 stycken orosanmälningar i kommunen och samma siffra låg under 2022 på 504 stycken anmälningar. Att antalet har ökat är inte överraskande för socialnämndens ordförande Bertil Börjeson (HEL).

– Vi har uppmanat skola, fritids, tandvård och förskolor att göra orosanmälningar.

Kände du till arbetsbelastningen sedan tidigare?

– Jag vet ju att arbetsbelastningen på IFO har varit hög under ett antal år, vi har också gjort resursförstärkningar där.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.