Barn med brunt hår och ryggsäck tar sig för pannan med ryggen vänd mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Socialstyrelsens utredare Therese Olmsäter om vad som kan ligga bakom ökningen av orosanmälningar. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Tre frågor om ökningen av orosanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

En nationell ökning av orosanmälningar – det visade Socialstyrelsens kartläggning från 2018 till 2021. En trend som fortsatte i Värmland även under 2022. Therese Olmsäter är utredare på Socialstyrelsen och hon ser flera faktorer som kan ligga bakom ökningen.

– På lokal nivå ser vi att anmälningsstatistiken kan variera väldigt mycket, säger hon.

De lokala skillnaderna kan bero bland annat på att ett enskilt barn eller en enskild familj kan uppmärksammas genom flera orosanmälningar. En faktor på nationell nivå tror Socialstyrelsen är att barnkonventionen blev lag 2020, vilket har gjort att barnets rätt har blivit mer prioriterat.

– Det har gjort att många verksamheter gjort ett jobb internt i hur man kan uppmärksamma barn i utsatthet, säger Therese Olmsäter.

Våld en av främsta anledningarna till anmälan

Enligt Socialstyrelsens rapport är problem hos vårdnadshavaren en av de främsta anledningarna till orosanmälningar. Men även våld i nära relationer är en vanlig orsak till att orosanmälningar skrivs.

– De här två delarna tillsammans, står för ungefär 60 procent av alla orosanmälningar, säger Therese Olmsäter.

I klippet ovan berättar Therese Olmsäter mer om vad som kan ligga bakom ökningen av orosanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.