Bild på två kvinnor i ljusblåa förklädden som håller om en katt på ett svart bord. Kvinnorna är djurvårdare Ronja Nyström och djursjukskötare Anna  Lundmark som gör sig redo för att id-märka katten Siv på Hammarö smådjursklinik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurvårdare Ronja Nyström och djursjukskötare Anna Lundmark gör sig redo för att id-märka katten Siv på Hammarö smådjursklinik. Hör hur nya lagen ökar trycket på djurklinikerna. Foto: Therese Fjellman/SVT

Ökat tryck hos djurkliniker i Värmland efter ny lag om id-märkning av katter

Publicerad

Sedan en vecka tillbaka gäller den nya lagen om märkning av katter och djurkliniker. Djursjukhus som SVT varit i kontakt med upplever nu ett ökat intresse från ägare som vill id-märka sina husdjur.

– Många ringer och bokar för att chippa sina katter, säger Ronja Nyström på Hammarö smådjursklinik.

Enligt den nya lagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, ska kattägare id-märka och registrera sina katt hos Jordbruksverket. Tanken är bland annat att det ska bli lättare att återförena en upphittad katt med sin ägare.

SVT Nyheter Värmland har varit i kontakt med flera djurkliniker som nu märker ett ökat intresse från kattägare.

– Det kommer några mejl om dagen med frågor och fler bokar tid för att märka sin katt, säger Åsa Lidman vid Evidensia Djursjukhuset Karlstad.

I klippet ovan kan du se hur det gick till när katten Siv skulle få sin id-märkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.