• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det är ännu oklart vad dagens beslut betyder för Arbetsförmedlingens kontor i Värmland Foto: Stina Stjernkvist/TT

Oklart vad som händer med AF-kontoren i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vet ännu inte vad det här beslutet innebär för Värmlands del. Det säger Lena Hertzberg, chef Arbetsförmedlingen i Värmland om dagens besked att reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år.

Uppdraget för nästa år kommer presenteras först i ett regleringsbrev som kommer den 18 december. Innan detaljerna är kända jobbar Arbetsförmedlingen i Värmland på efter tidigare tidsplan. En plan som bland annat innebär att Arbetsförmedlingens kontor i Forshaga stänger vid årsskiftet.

– De som jobbar där fortsätter packa i väntan på beslut. Men alla som är kvar har blivit omplacerade, säger Lena Hertzberg.

Halverad personalstyrka

Totalt 77 personer har sagts upp i Värmland, men personalstyrkan har minskat med mer än det dubbla då många valt att lämna sina anställningar för andra jobb.

– Vi har gått från 320 anställda i början av 2019 till att vi kommer att vara 160 anställda i Värmland januari 2020. Så i princip har vi halverat styrkan och jag är lite bekymrad över hur vi ska klara verksamheten i ytterligare två år med den personal vi har idag, säger Lena Hertzberg.

Sex kontor redan stängda

Först ut att stänga var Storfors och Grums. Därefter stängde Kil och Årjäng den 1 november, Munkfors och Sysslebäck den 1 december. Närmast på tur står sedan Forshaga den 31 december. Istället för service på plats satsar man på kommunikation och möten via webb och telefon.

Från början var det meningen att reformeringen av Arbetsförmedlingen skulle vara helt genomförd 2021. Nu skjuter man alltså på det med ett år och vad som händer med de planerade nedläggningarna av kontoren i Forshaga, Kristinehamn, Sunne och Hagfors är ännu oklart. Likaså om något av de redan stängde kontoren ska öppna igen.

– Det är bra att vi får ytterligare ett år på oss, för det är verkligen en jättestor förändring. Framöver ska vi ha mera av en kontrollfunktion. Ett förändrat uppdrag, men jag tror att det kan bli bra när allt är på plats, säger Lena Hertzberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.