– Beskedet från Arbetsförmedlingen är att 130 kontor ska läggas ner och vi kan naturligtvis inte acceptera att den statliga närvaron försämras. Vi måste jobba väldigt aktivt med detta, och med bakgrund av det kommer vi nu att ge i uppdrag till länsstyrelserna att kartlägga den statliga servicenärvaron i varje kommun. Därefter kommer vi att behöva agera, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Regeringen vill nu alltså se över var och hur man ska ersätta de lokala kontor som Arbetsförmedlingen lägger ner. På dagens regeringssammanträde kommer man därför ge länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga den statliga närvaron i landets kommuner.
– De ska titta på den statliga servicenärvaron i varje kommun, det vill säga vilka statliga myndigheter som erbjuder medborgarna service i varje kommun och antalet arbetstillfällen, men också hur samverkan med kommunerna och landstingen ser ut, säger Ardalan Shekarabi.
Antalet statliga servicekontor ska öka
Den 31 maj ska länsstyrelserna redovisa hur antalet statliga arbetstillfällen ser ut i varje kommun. I augusti ska man redovisa samverkan mellan staten, kommunerna och landstingen. Man ska också föreslå metoder för att kontinuerligt följa upp den statliga närvaron.
Regeringen är sedan tidigare överens med mittenpartierna om fler statliga servicekontor och att inga nya myndigheter ska hamna i Stockholm.
– Nästa steg är att utifrån det här underlaget vidta åtgärder för att förstärka den statliga servicenärvaron. Vi har ju fastslagit i januariöverenskommelsen att antalet statliga servicekontor ska öka, och då är det viktigt att vi vet var vi ska förstärka, säger Ardalan Shekarabi.
Hur ska ni ersätta Arbetsförmedlingens kontor?
– Det kan dels handla om samverkan mellan myndigheterna, dels att det öppnas fler servicekontor, men också att Arbetsförmedlingen är mer mobil och tar sig till medborgarna på ett annat sätt.