Drygt 100 tjänster beräknas övertaliga, och 24 orter ska bli 7. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen hårdbantar förvaltningsavdelningen – avvecklas på 17 orter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen bantar sin förvaltningsavdelning, och verksamhet som i dag finns på 24 håll i landet ska centraliseras till 7 platser. Drygt 100 tjänster kan försvinna.

Arbetsförmedlingen skär ned sin förvaltningsavdelning och koncentrerar verksamheten till sju orter, samtidigt som förvaltningsavdelningen avvecklas på 17 orter. (Se lista nedan.)

Det handlar inte om hela avdelningar utan enskilda medarbetare på orten anställda av förvaltningsavdelningen, och som sysslar med till exempel ekonomi och lokaler.

Enligt ett internt informationsmeddelande motiveras förändringen av tre faktorer:

  • Myndighetens stora, pågående omorganisation.
  • Digitaliseringen av AF:s tjänster.
  • Neddragningen i årets budget.

Bland de saker förvaltningsavdelningen gör i dag kommer resebokning att läggas ut på en extern leverantör, vilket innebär att det väntar omfattande förändringar också på de sju orter där verksamheten finns kvar.

Knappt 500 anställda

Förvaltningsavdelningen har i dag knappt 500 anställda, och myndigheten har konstaterat en risk för övertalighet motsvarande 116 tjänster.

Vilka som i slutänden måste lämna sina jobb avgörs efter de turordningsförhandlingar som nu pågår.

Arbetsförmedlingens ledning har tidigare meddelat att totalt ungefär 130 kontor, av dagens 242, kommer att läggas ned.

Orterna som påverkas

Orter där förvaltningsavdelningen försvinner:

Bollnäs, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Lidköping, Linköping, Luleå, Mark, Sandviken, Skellefteå, Sunne, Söderhamn, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås och Växjö.

Orter dit förvaltningsavdelningen koncentreras:

Falun, Göteborg, Kalmar, Kristinehamn, Malmö, Stockholm och Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.