Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer barn både med och utan diagnoser. Alla välkomna, säger Michelle Arnesen Bjerregaard, mamma och initiativtagare till ”Lek och trams”. Foto: SVT

Oliwers mamma startade egen gympa dit alla är välkomna

Publicerad

Oliwer är en femåring som behöver få rocka loss. Han är inte killen som sitter still i en ring, sånt är svårt om man har en autism och en adhd-diagnos.

– Det finns inte så mycket för barn med diagnoser, berättar hans mamma Michelle Arnesen Bjerregaard.

Och när Oliwer inte längre fick vara med på sin vanliga gymnastik bestämde hon sig att hyra egen tid i gymnastiksalen vid Tingsvallagymnasiet i Karlstad. Där samlas nu barn i åldrarna två till tio år en gång i veckan för ”Lek och trams”.

Det är treåringar som klättrar i repstegar och femåringar som modigt kastar sig från plint till matta. Det är ett tjugotal barn och minst lika många vuxna som kommit för att leka och tramsa den här söndagsförmiddagen.

Några har valt en lugnare del av gymnastiksalen. Där har man dukat upp för de som vill rita och pyssla.

Leker efter sina förutsättningar

Aron är en annan glad och aktiv femåring har kommit för att vara med. Han har, precis som sin mamma, en autismdiagnos. De har tidigare provat bland annat dansaktiviteter men med Arons speciella behov har det inte fungerat så bra.

– Här behöver man inte gå och neja honom hela tiden. Som mamma känns det fint att se honom leka fritt utifrån sina förutsättningar, säger Hanna Rudin.

– Det kommer barn både med och utan diagnoser och det har så fint samspel med varandra. Jag blir så varm i hjärtat, säger Michelle innan Oliwer med sin speciella tydlighet bestämmer att intervjun är klar och leken kan börja.

Följ med Oliwer på gympa och hör Michelle Arnesen Bjerregaard berätta varför ”Lek och trams” är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.