Pengarna ska gå till att ta fram och förverkliga regionala skogsstrategier där skogen ska bidra till en hållbar regional tillväxt och nya jobb. I Värmland har man framför allt fem fokusområden enligt Thomas Östlund, skoglig specialist på länsstyrelsen.
– Vi vill öka det industriella träbyggandet, utveckla naturturismen, vi jobbar med att förebygga betesskador i skogen och med kompetensförsörjning. Det femte området är naturvårdsfrågor där vi måste minska polariseringen mellan skogsbruk och naturvård.
Skogsdagar och inspiration från övriga landet
Förra året fick Värmland cirka 400 000 kronor, har du några konkreta exempel på hur pengarna användes?
– Jag har ansvarat för naturvårdsdelen och vi ordnade flera skogsdagar. Vi utbildar och visar exempel på skogsskötsel. Det gjordes även en resa till Växjö för att se hur de lyckats med sina träbyggnationer. Besöksnäringen gjorde också en del studiebesök för att få inspiration.
Thomas Östlund hade hoppats på betydligt mer pengar än de 500 000 kronor de tilldelats i år, men arbetet fortsätter ändå som planerat:
– Det blir fler skogsdagar och studiebesök, nätverkande och en slutkonferens.
Kan skapa hundratals jobb
I Skogsstyrelsens beskrivning står det att skogsprogrammet ”ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. De regionala skogsprogrammen ska bidra till att förverkliga visionen”.
Det är stora ord – vad kan ni göra för skillnad med 500 000 kronor?
– Ja, det är stora ord, men om alla skogsägare skulle röja och sköta skogen något bättre skulle det skapa flera hundra jobb. Han fortsätter:
– Vi hoppas att vårt arbete skapar en aktivitet bland de som har deltagit på våra skogsdagar. Drömscenariot är att alla skogar sköts så att man har en bra produktion som kommer till nytta. Det finns hur mycket som helst man kan göra av trä.