En man i profil närmast kameran. En bit bort en äldre kvinna som tittar rakt in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anhöriga är oroliga – verksamheten dit personer med demenssjukdomar kan komma för aktiviteter är ett andningshål för både dem och deras närstående. Häng med när SVT gör ett besök och se de anhörigas reaktioner. Foto: SVT

Oro och besvikelse när dagverksamhet i Karlstad stänger

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska dagverksamheten Längtan i Skåre avvecklas. Från och med 1 oktober flyttas verksamheten till vårdboenden och trygghetsboenden – vilket ger Karlstads kommun en besparing på 5,5 miljoner kronor.

– Jag känner som anhörig att det här kommer att bli svårt, säger Inger Broms.

Inger Broms man Johan kommer till Längtan några förmiddagar i veckan. Här möter han personer han kan skratta med och personal med god förståelse för diagnoserna, som Johan Broms och de övriga gäster, kommer med. Det handlar om Alzheimers sjukdom, demens, kognitiva sjukdomar som påverkar minnes- och tankeförmågan. På Längtan är verksamheten anpassad för just personer med kognitiv sjukdom.

– De har till exempel sittgymnastik, och olika typer av hjärngympa, berättar Inger Nilsson som även hon uppskattar dagverksamheten i Skåre.

Hennes man Lennart är en av 24 personer som kommer regelbundet till Längtan.

Hör de anhöriga utveckla sin kritik i videon.

Dagverksamheter stänger i Karlstads kommun

Beslutet att stänga Längtan berör även dagverksamheterna på Resurscentrum och i Vålberg. Det innebär att kommunen sparar in nio tjänster. Om bara ett par veckor ska samma verksamhet istället erbjudas på trygghetsboendena på Våxnäs och Hagaborg, på vårdboendena på Gunnern, Oskarslund och Zakrisdal.

– Det här är ett politiskt självmål, säger Krister Inde som kommer för att hämta sin fru Marianne.

– Att man gör det här bara för att man har prestigen av att man har en majoritet med en röst i vård- och omsorgsnämnden. Det blir man arg på som medborgare, säger han.

– Jag har stor förståelse för att man i det här förändringsarbetet kan känna oro. Men vi arbetar för att det ska bli så bra som möjligt, säger ordförande i vård- och omsorgsnämnden Stefan Jonsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.