• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild: Överläkare Madelene Johanzon och personer i en väntsal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madelene Johanzon kommentera de långa väntetiderna inom demensvården i Värmland. Foto: SVT

Värmland har längst köer i landet för specialistvård vid demens

Uppdaterad
Publicerad

Siffror ur Svenska demensregistret visar att Värmland var det län som hade längst väntetider från kontakt till diagnos inom den specialiserade vården de senaste två åren.

– Det är ett tecken på att det inte finns tillräckligt många specialister som jobbar med de här frågorna, säger Michael Axenhus, läkare och forskare inom neurogeriatrik på Karolinska institutet.

I klippet: Madelene Johanzon, överläkare på Minnesmottagningen och områdeschef för öppenvården, om vad de viktiga skillnaderna i vården är i Värmland jämfört med andra län.

242,5 dagar. Där låg medianen för hur länge man fick vänta mellan kontakt eller remiss till diagnos vid en specialistenhet i Värmland under 2022.

Madelene Johanzon säger att de behöver bli fler som gör utredningar inom den specialiserade vården, men menar också att det inte är relevant att jämföra väntetiderna med andra län – eftersom de flesta demenspatienter tas om hand av primärvården.

”Tyder på hård belastning”

Jämfört med andra län är det relativt många patienter som utreds inom primärvården för demens i Värmland, enligt Michael Axenhus. Primärvårdens väntetider är dock också långa, om än inte utan motstycke. Och det finns andra utmaningar.

– Även om väntetiderna inte är jättelånga ser vi att primärvården inte riktigt lever upp till de kvalitetskrav vi vill se, säger han.

Det handlar om att inte tillräckligt många patienter genomgår det som ingår i en basal demensutredning. 

– Det tyder på att primärvården är under hård belastning, även om de gör ett bra jobb säger Michael Axenhus.

Behov av arbetsterapeuter

– När det kommer till de basala demensutredningarna ser vi att det framförallt brister i att man inte får träffa en arbetsterapeut, säger Madelene Johanzon.

Även där handlar det om ett behov att rekrytera fler, säger hon.

Värmland har längst tid mellan tiden från kontakt/remiss till diagnos i Sverige. Foto: SVT
Vad gäller primärvården ligger Värmland bättre till, i stort sett som riksgenomsnittet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.