Den tillfälliga gymnasielagen tillkom för att ensamkommande ungdomar skulle få möjlighet att slutföra sina gymnasiestudier via ett tillfälligt uppehållstillstånd. För att få stanna kvar i landet efter utbildningen kräver Migrationsverket att man inom ett halvår har en fast anställning eller ett jobb som varar i två år framöver.
– Jag tycker att det är besvärligt, framför allt för mig som har pluggat teknikprogrammet. Jag har jobbat inom restaurangbranschen och jag tror jag kommer fortsätta jobba där, men jag vet inte om mitt kontrakt kommer godkännas av Migrationsverket, säger Aquil Shahnoory.
Vill ge tillbaka
Enligt gruppen Värmland i Världen som hjälper ensamkommande ungdomar finns det ett trettiotal ungdomar i Karlstad som omfattas av gymnasielagen i Värmland. Endast en liten del av ungdomarna som de har kontakt med har lyckats hitta en fast anställning.
– Man känner sig värdelös, att man inte kan bidra till samhället. Jag har fått mycket hjälp här i Sverige av Regeringen och alla andra som är omkring mig. Nu är det dags för mig att ge tillbaka och för att göra det behöver jag lite tid, säger Elias Bakhshi.
Avböjer intervju
SVT Nyheter Värmland har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som inte vill ställa upp på en intervju och hänvisar till tidigare svar där man uppger att det inte pågår något arbete för att ändra på regelverket.