Hade två jobb innan corona – nu riskerar han att utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Fardju Alizada fick erbjudande om fortsatt jobb efter praktiken – en förutsättning för att kunna stanna i Sverige genom gymnasielagen. Men med coronaviruset förändrades allt. Nu står han utan jobb och riskerar att utvisas.

Fardju Alizada vill inte visa sitt ansikte av rädsla för att bli igenkänd om han skulle utvisas. Han kom till Sverige 2015 och är en av de runt 7500 personer som fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd genom den så kallade gymnasielagen. För att få stanna permanent krävs det att de lyckas hitta en varaktig anställning senast sex månader efter avslutade gymnasiestudier. 

Det trodde Fardju Alizada att han hade lyckats med. Praktikperioden som servitör på hotell Scandic Europa i Göteborg bar frukt.

Coronapandemin

– Jag var där i fem månader på praktik. Min chef berättade för mig, eftersom jag var duktig, att ”efter praktiken får du tillsvidarejobb”, berättar han för SVT Nyheter.

Han berättar att han fick ett schema med arbetspass som skulle börja gälla från mitten av maj och ett muntligt löfte om att bli tillsvidareanställd senare. 

Scandic varslar

Men i mars, under Fardju Alizadas sista vecka på praktiken, går Scandic ut med att de varslar runt hälften av alla fastanställda i Sverige på grund av coronavirusets konsekvenser. 

Samma vecka får han veta att han inte kommer att få fortsätta jobba, säger han.

Christine Fraser, kommunikationsspecialist på Scandic Sverige, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att de inte kommenterar enskilda fall. 

“Vet inte hur det blir”

Samtidigt blir Fardju Alizada av med sin timanställning på en annan restaurang. Den hade dock inte hjälpt honom att stanna i Sverige, eftersom endast fast anställning eller en anställning som sträcker sig minst två år räknas som varaktig.

– Nu har jag sex månader på mig, det är svårt att hitta jobb på grund av coronaviruset. Jag vet inte hur det blir i framtiden, säger han.

Inga planer på förändring

Än så länge har endast 17 personer fått permanent uppehållstillstånd genom gymnasielagen, enligt Migrationsverket.

Centerpartiet uppgav i förra veckan för Sveriges Radio att de vill se lättnader i regelverken, till exempel att förlänga tiden från sex månader till ett år för att hitta en varaktig anställning.

Migrationsminister Morgan Johansson uppger dock för SVT Nyheter, via sin pressekreterare, att det inte pågår något arbete för att ändra på regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet