Sjunken båt i Byälven Säffle

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Säffle och Byälven där den sjunkna fiskebåten skapar problem och frustration för båtklubben som arrenderar området där båten ligger. Foto: SVT/Ulrica Olsson

Övergiven fiskebåt i Byälven skapar problem och frustration

Uppdaterad
Publicerad

Gamla fritidsbåtar som överges i stället för att skrotas – fenomenet blir allt vanligare, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Även övergivna fiskebåtar skräpar ner och ställer till problem, och i Byälven i centrala Säffle finns en av dem. I vintras sjönk den.

Sedan slutet av förra året ligger en övergiven gammal fiskebåt under vatten i Byälven i centrala Säffle. Förutom att den tar upp plats, flyter det omkring fiskenät och stundtals läcker det ut diesel. Dessutom har det under lång tid varit rejält skräpigt runt båten.

Det är en fiskebåt, men den har legat oanvänd vid bryggan i flera år, och i vintras frös den sönder och sjönk.

Det är båtklubben ”Föreningen för bevarandet av bogserbåten Rolf, Seffle” som arrenderar området där båten ligger. Men det är kommunen som äger marken. Och enligt Peter Pettersson, förvaltningschef på miljö- och byggförvaltningen, är den sjunkna båten ett prioriterat ärende.

– Vi har gjort flera försök att få tag på ägaren, men hittills har vi inte lyckats, säger Peter Pettersson, miljö- och byggchef i Säffle kommun, och konstaterar att kommunen gärna skulle se att båten bärgas så snart som möjligt – gärna i samarbete med båtklubben.

Hjälper gärna till

Båtföreningens medlemmar är frustrerade över att inget händer, och skulle gärna hjälpa till vid en eventuell bärgning.

– Ja, det kan vi. Jag har en arbetspråm med kran på, så jag tror att det inte skulle vara några problem att få upp båten, säger Kent Olsson, ordförande i båtklubben.

Om någon annan ska kunna bärga båten, måste ägaren godkänna det, alternativt krävs bärgningstillstånd från länsstyrelsen.

Under förra veckan var någon där och städade lite på land, och enligt båtklubben verkar det som att någon gjort ett misslyckat försök att lyfta båten.

SVT Nyheter Värmland har utan framgång sökt ägaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.