Hur kan man få båtturen att bli mer miljövänlig? Hör kommunekologen Elin van Dooren dela med sig av sina tips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är listan med fem tips på hur man kan åka båt mer miljövänligt? Starta klippet för att se kommunekologen Elin van Dooren förklara. Foto: Foto: Erika Landt/SVT

Trosa kommun: Så kan du göra för att åka båt – miljövänligt

Uppdaterad
Publicerad

När semestern startat och solen lyser passar många båtägare på att ta en tur på vattnet. Och då finns det saker som man kan göra för att få en mer miljövänlig färd. Det menar Trosa kommun – som uppmanar sina båtgäster att tänka hållbart.

– Vi har ju en stor påverkan på skärgården och på de djur och växter som vi delar skärgården med, säger Elin van Dooren, kommunekolog på Trosa kommun.

Under somrarna har Trosa kommun många båtbesökare och enligt Elin van Dooren sköter de flesta sig bra ute i naturen. Men kommunen vill trots det uppmana folk att tänka lite extra på att åka hållbart.

– Vi ser att det finns en möjlighet här för oss att informera och ge tips om hur man kan ha ett mer hållbart båtliv, säger hon.

Giftiga färger används

Det finns dock fortfarande saker som Elin van Dooren har märkt att en del båtägare inte riktigt har koll på. Exempelvis målar många sina båtbottnar med giftiga färger, som är lagliga men giftiga för vattenlevande växter och djur.

– Det är fortfarande något som många kanske inte känner till vilka andra alternativ som finns. Likaså vilken påverkan man har på grunda vikar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.