Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sadeldelfinen fångas på bild i Östersjön.

Här dyker en delfin upp i Trosa: ”Cool upplevelse”

Uppdaterad
Publicerad

Det var när Thomas Sjöblom var ute och seglade som han gjorde den ovanliga upptäckten. Helt plötsligt började en delfin cirkulera runt båten.

– Det var nästan som att den ville komma nära oss, säger Sjöblom.

Thomas Sjöblom och hans fru var ute och seglade under söndagseftermiddagen i den södra änden av Askö i Trosa. Då märkte de hur det var något i vattnet vid båten.

– Vi har ju varit ute en del i sjön och tänkte vad sjutton var det där, säger Sjöblom.

”Ovanligt i Östersjön”

Det visade sig vara en sadeldelfin som simmade bredvid båten. Något som inte hör till det normala menar Kennet Lundin som är marinbiolog och vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– Det är väldigt ovanligt att de går in i Östersjön. Men på Västkusten är det återkommande att de kommer varje sommar, säger Lundin.

Sjöblom berättar att sadeldelfinen cirkulerade runt båten i omkring tio minuter innan den simmade vidare på äventyr.

– Det var verkligen en cool upplevelse att se när den hoppade, säger han.

Tidigare i maj dök en späckhuggare upp vid Hunnebostrand, på Västkusten. Men bara några dagar senare flöt den upp död på stranden. Även den så kallade spionvalen ”Hvaldimir” blev en snackis när den dök upp vid Hunnebostrand i slutet av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.