Götetorps skola förstördes i en brand på nyårsafton 2015. Foto: David Hårseth

Överklagar skolbrand – anser att tre ungdomar är skyldiga

Uppdaterad
Publicerad

Tingrätten menade att det inte gick att utesluta att några andra ungdomar orsakat branden på Götetorps förskola och skola i Skoghall, men åklagaren håller inte med. – Jag överklagar tingsrättens dom och håller inte med dem, säger kammaråklagare Ludmila Pronko till SVT Nyheter Värmland.

Det var på nyårsaftonens eftermiddag som skollokalerna började brinna. Räddningstjänsten kämpade med att få kontroll över lågorna som slukade stora delar av skolan.

Misstankarna riktades mot tre ungdomar, två killar och en tjej i 17-20-årsåldern, som enligt åtalet orsakat branden genom att hantera fyrverkerier ovarsamt. Tillsammans ska de enligt åtalet ha ställt en soptunna under ett tak på skolan och sedan smällt fyrverkeripjäser i tunnan. Det ska då ha börjat brinna i soptunnan och branden ska ha spridit sig till skolans tak.

Götetorpsbranden

Tingsrätten friade

När tingsrätten i början av augusti meddelade sin dom friades de tre ungdomarna. Tingsrätten menade att det inte går att utesluta att det kan ha varit andra ungdomar som placerade soptunnan på den plats den var uppställd när branden startade, och det är därför inte bevisat att de tre ungdomarna som åtalades startade branden.

Vill att hovrätten ändrar domen

Nu har åklagaren valt att överklaga domen och vill att hovrätten ska döma trion för grov allmänfarlig vårdslöshet. Hon menar att det är ställt utom rimlig tvivel att de tre orsakat branden.

– Jag tyckte tingsrättens dom var välmotiverad och genomtänkt, men jag anser att av den bevisningen som åberopats är det utom rimlig tvivel att de tre vållat branden och orsakat förstörelsen, säger kammaråklagare Ludmila Pronko som hoppas att hovrätten ändrar tingsrättens dom.

Branden orsakade skador för cirka 14 miljoner. Efter branden har Hammarö kommun valt att lägga ner Götetorpsskolan och bygga kvarvarande lokaler till en förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet