Foto: TT

Påtvingad flytt slår hårt mot myndighet

Uppdaterad
Publicerad

Personal som går på knäna, inställda möten och granskningar som drar ut på tiden. Regeringens beslut att flytta Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad har fått 14 av 18 anställda att hoppa av.

– Det är jätteviktigt att den här inspektionen fungerar, säger Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

I höstas beslutade regeringen att Fastighetsmäklarnämnden ska flyttas från Stockholm till Karlstad som ett led i att utlokalisera statliga jobb ut i landet – flyttar som ofta blir dyra och får stora konsekvenser för berörd verksamhet, så också denna.

Sedan beslutet om flytten togs har nästan hela personalstyrkan slutat och nu går granskningen av mäklarbranschen på sparlåga.

– Många har sagt upp sig eller sökt tjänstledigt. Vi är i mittemellanläge just nu kan man säga, säger myndighetschefen Eva Westberg som i dagsläget inte själv kan säga om hon kommer att jobba kvar eftersom hennes förordnade går ut i mars nästa år.

Inställt möte

Situationen har delvis lösts genom tillfälligt anställda och rekrytering av ny personal som väntas in framåt sommaren.

Ärendehanteringen tar nu ”betydligt längre” tid än vanligt. Möten har fått ställas in på grund av det ”mycket ansträngda” personalläget, som myndigheten skriver i ett nyhetsbrev.

Det får konsekvenser på myndighetens arbete, enligt Eva Westberg. Registreringar i fastighetsmäklarregistret prioriteras.

– Men den löpande handläggningen av tillsynsärenden hinner vi inte med just nu, säger hon.

Beklagligt

Målet är att ett tillsynsärende ska ta i snitt sex månader. Vid årsskiftet låg det på sju månader och kommer att bli längre än så, oklart hur mycket, enligt Eva Westberg.

Allvarligt, anser mäklarbranschen.

– Det är oerhört beklagligt att en påtvingad flytt ska påverka en hel bransch, säger Erik Olsson.

Fastighetsmäklarinspektionen ser till att mäklarna följer de ramar och regler som finns på marknaden. Vanliga ärenden handlar om mäklare som bryter mot förbudet mot att använda lockpriser.

Tveksamma erfarenheter

Med en skadskjuten kontrollinstans blir det då kanske fritt fram för mäklarna. Men det är absolut inget som Erik Olsson välkomnar.

– Det är ungefär som att säga att det är bra att det inte finns trafikkontroller på vägarna, då kan jag köra så fort jag vill. Det håller inte.

I början av året kom en utredning fram till att 10 000 statliga jobb borde flytta ut i landet för att ge en mer levande landsbygd. Men erfarenheterna av tidigare flyttar, av bland andra Konsumentverket och Patent- och registreringsverket, är inget vidare. Riksrevisionen har konstaterat att utflyttningen blivit dyr och myndigheternas verksamhet har blivit lidande.

Fakta: Tidigare flyttar

Några exempel på statliga jobb som tidigare lämnat Stockholm:

  • Patent- och registreringsverket (PRV) flyttade till Söderhamn.
  • Konsumentverket flyttade till Karlstad.
  • Folkhälsomyndigheten flyttade till Östersund.
  • Boverket till Karlskrona.
  • Förra året togs beslut om att flytta E-hälsomyndigheten till Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.