Ingela Mårtensson är fackligt aktiv i Kommunal och har jobbat på förlossningen sen 80-talet. Nu arbetar hon bara nätter och på de tio timmar långa arbetspassen händer det att hon inte hinner ta rast.
Enligt hennes kollega, barnmorskan Sofia Vähäsalo, är de underbemannade dagligen och efter en tuff vår och sommar är hon sliten, liksom många andra.
– Det börjar ta ut sin rätt nu, säger hon, som är också fackligt aktiv, men i SRAT, barnmorskeförbundet.
Barnmorskebrist
Trots att Region Värmland har försökt rekrytera ny personal sedan flera år tillbaka har de inte lyckats täcka upp för personalbortfallet. I januari var de 63 anställda på förlossningen, nu är de 50.
– Vi har anställt alla som vill hit och jobba. Det är inte så att vi prioriterar att spara pengar eller någonting sånt utan det är brist på barnmorskor i Sverige, säger verksamhetschefen för kvinnokliniken, Anna Hessel, och påpekar att flera av dem som slutat har gått i pension.
Ur personalens interna avvikelserapporter framkommer att nyanställda barnmorskor ibland har lärts upp av andra oerfarna barnmorskor. Enligt verksamhetschefen finns det dock planer på att anställa en speciell mentor för nya barnmorskor.
– Vår ambition är absolut att man ska få en ordentlig inskolning, säger Anna Hessel.
”Lyssna på oss”
Både Ingela och Sofia tror dock att ledningen skulle kunna göra mer för att få personalen att stanna.
– Lyssna på oss, säger Ingela Mårtensson.
– Vi skulle kunna ha lite mer närvaro och kommunikation, tycker Sofia Vähäsalo men påpekar också att dialogen mellan personal och ledning blivit något bättre de senaste veckorna.