Polisen i Värmland larmar om ökad psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet polisutryckningar som rör psykisk ohälsa ökade kraftigt förra året och samtidigt finns en frustration bland poliser i Värmland över att många som mår dåligt inte får tillräcklig hjälp av vården.  

– Från polisens sida gör vi vad vi kan, men sedan ska ju sjukvården ta över och där upplever vi att det finns en lucka, säger Anders Johansson, yttre befäl vid polisen i Karlstad.

Som exempel nämner han att de ibland kört personer som vill ta sitt liv till psyk och redan efter några dagar kan samma person vara tillbaka på järnvägsspåret igen. Han efterfrågar hjälp i ett tidigare skede för personer som mår dåligt. 

– Det måste vara någonting i samhället som inte fungerar när vi har så många människor som mår så dåligt, säger Anders Johansson.

Hör Anders Johansson i klippet ovan och längre ner i artikeln bemöter chefläkaren Jonas Niklasson kritiken.

Psykiatriöverläkaren: ”Ofta en komplex situation”

Inom psykiatrin i Värmland har man märkt av ett ökat söktryck när det gäller barn och ungdomar, men inte när det gäller vuxna. 

Chefläkaren Jonas Niklasson, på Region Värmland har förståelse för polisens kritik, men förklarar att det ofta handlar om personer som behöver långvarig hjälp från flera parter än vården. Att vården bygger på frivillighet har också betydelse.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.