i vänstra delen av bilden syns en låtsaskniv från en maskeradbutik. I den högra delen är Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Hedelin, polisens presstalesperson, varför man inte ska bära vapenliknande föremål under Halloween. Foto: Morgan Kringstad/Moa Roos/SVT

Polisens uppmaning: Bär inte vapenliknande föremål under Halloween

Uppdaterad
Publicerad

I helgen firar många Halloween och ofta syns då personer bära läskiga utstyrslar. Nu kommer polisen med en uppmaning – undvik att bära låtsasvapen.

– Om det är barn som bär vapen så kan vi inte avfärda det, säger Lars Hedelin, presstalesperson för Polisregion Bergslagen.

I helgen kan det hända att du ser blodiga personer hållandes i knivar eller pistoler. Det är nämligen Halloweentider och då klär många ut sig.

Under året har det rapporterats om många skottlossningar och därför vädjar nu polisen till allmänheten att särskilt tänka efter innan man klär ut sig för att fira Halloween. Låtsasvapen kan uppfattas som riktiga vapen.

”Släpp vapnet och lyssna på polisen”

Om man stoppas av polisen för att man bär ett vapenliknande föremål ska man släppa vapnet och lyssna på polisen.

Vad händer annars?

– I slutändan är det så att polisen behöver höja sin beredskap. Man drar vapen då, säger Lars Hedelin.

Kan man inte ha överseende med att folk är utspökade under Halloween?

– Det an man tycka, men samtidigt när vi får i ett sånt larm så måste vi kolla vad det är för nåt. Vi kan inte avfärda det, säger Lars Hedelin.

Inga problem i Värmland

Lars Hedelin säger dock att de i Värmland och i övriga Polisregion Bergslagen än så länge inte haft några problem med att personer med låtsasvapen misstas för att bära riktiga vapen.

– Men jag vet att de haft problem med det på andra ställen i Sverige, säger Lars Hedelin.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.