När Socialdemokraterna nu bestämt sig finns en klar majoritet bland politikerna i kommunen till att säga ja till att det byggs en moské på Rud i Karlstad. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna säger också ja till mosképlanen.
Moderaterna säger nej med argumentet att de hellre ser att det byggs bostäder på platsen.
Sverigedemokraterna säger också nej, de vill inte ha någon moské alls i kommunen utan vill se en folkomröstning i frågan.
Vill veta var pengarna kommer i från
Kristdemokraterna kräver, för att rösta ja till moskéförslaget, att föreningen redovisar hur de tänker finansiera bygget.
Om pengarna till moskén skulle komma från Saudiarabien, säger KD nej till bygget.
– Då kommer vi att säga nej, det har vi varit tydliga med hela vägen, säger Erik Nilsson (KD), kommunalråd i Karlstad.
”Inga pengar från Saudiarabien”
Enligt Rauf Ahmadi, ordförande för Islamiska kulturföreningen, är finansieringen ingen hemlighet. Priset för samlingslokalen är mellan 15 och 20 miljoner kronor.
– Vi har avtalat med ett företag och handpenningen är fem miljoner kronor, resten delas upp över åren. Vi har redan samlat in en hel del pengar, vi har inte så mycket kvar till fem miljoner kronor, vi klarar det, säger han.
Företagare, sponsorer och föreningar runt om i Sverige bidrar till finansieringen.
Han ger också garantier att pengar från Saudiarabien inte finns med i finansieringen.
– Vi har inte fått något och vi har inte begärt något från Saudiarabien, vi kommer inte begära från något land som inte stämmer överens med reglerna här i Sverige.
Är det ett löfte du ger?
– Yes.
Oense om vad som gäller
Men kommunpolitikerna är inte överens om vilka möjligheter de har att säga nej till moskén.
– Frågan handlar om ifall Islamiska kulturföreningen ska fortsätta att ha sin verksamhet i inhyrda lokaler eller få möjlighet att bygga nytt. Frågan är ett byggärende, det handlar inte om innehållet i verksamheten. Det är inte upp till oss att bedöma det, säger Linda Larsson.
Erik Nilsson har en annan uppfattning.
– I fullmäktige kan vi lägga in andra aspekter än ur plan- och bygglagsperspektiv och säga nej, säger han.
Kommunen har planmonopol
Enligt Germund Persson, chefsjurist vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, har politikerna rätt att säga nej till moskén genom att säga nej till detaljplanen.
– Kommunen har ju ett planmonopol och det kan ju hända att man vill använda marken till någonting annat, men man har inte rätt att lägga sig i inriktningen för en sådan här verksamhet. Där är utrymmet litet, säger han till SVT Nyheter Värmland.
Mångåriga diskussioner
Frågan om en ny moské i Karlstad har diskuterats i många år och tomten som nu är aktuell på Rud har kommunen anvisat till Islamiska kulturföreningen som sedan 2015 betalar hyra för den.
Stadsbyggnadsnämnden har skjutit frågan vidare till kommunfullmäktige, som ska avgöra frågan på mötet i juni.
Nästa vecka ska kommunstyrelsen ta ställning.
LADDA NER VÅR APP: Så får du dina lokala nyheter i SVT:s app